Iranul deschide uşa reluării negocierilor nucleare cu SUA: Este posibilă interacţiunea cu „inamicul în anumite situaţii”

  • Liderul suprem al Iranului a deschis marţi uşa reluării negocierilor cu SUA privind programul nuclear al ţării sale.
  • Ayatollahul Ali Khamenei a afirmat că, totuşi, nu trebuie să existe încredere totală în Washington, dar că este posibilă interacţiunea cu „inamicul în anumite situaţii”.
Urmărește
14402 afișări
Imaginea articolului Iranul deschide uşa reluării negocierilor nucleare cu SUA: Este posibilă interacţiunea cu „inamicul în anumite situaţii”

Sursa foto: Hepta

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a sugerat că ţara sa este deschisă reluării discuţiilor cu SUA privind program nuclear al Republicii Islamice, scrie The Telegraph.

El a declarat guvernului său că este posibil să „interacţioneze” cu „inamicul în anumite situaţii”.

Observaţiile ayatollahului Ali Khamenei au stabilit linii roşii clare pentru orice discuţii care au loc sub guvernul preşedintelui reformist Masoud Pezeshkian – care a fost ales după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter.

În cadrul declaraţiilor sale, Khamenei a reiterat o serie de avertismente sale conform cărora Washingtonul nu este de încredere, notează Associated Press.

„Nu este nimic rău în asta, dar nu vă puneţi speranţele în ei. Nu aveţi încredere în inamic”, a avertizat Khamenei, potrivit unei transcrieri a observaţiilor postate pe site-ul său.

Acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale

Cu toate acestea, comentariile sale le reflectă pe cele din perioada acordului nuclear încheiat în 2015 de Iran cu puterile mondiale, atunci când programul nuclear al Teheranului a fost redus considerabil în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

„Dacă Iranul doreşte să demonstreze seriozitate sau o nouă abordare, ar trebui să înceteze escaladările nucleare şi să înceapă să coopereze în mod semnificativ cu AIEA”, a declarat Departamentul de Stat al SUA, într-o solicitare de comentarii pentru Associated Press.

Khamenei a îndemnat ocazional la discuţii sau le-a respins cu Washingtonul după ce în timpul mandatului prezidenţial al lui Donald Trump, SUA au fost retrase din acord nuclear în 2018.

În ultimii ani, discuţiile dintre Iran şi SUA s-au purtat indirect, fiind mediate de Oman şi Qatar.  

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul dispune în prezent de suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a putea fabrica „mai multe” arme atomice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici