„O întâlnire nu este un obiectiv în sine şi nici exclusă. Aceasta ar putea fi un bun început (…) Preşedintele Rohani nu are vreo problemă” în a se întâlni cu omologul său american Barack Obama, a declarat Zarif.
„Preşedintele Rohani tot timpul a spus că, în cadrul intereselor naţionale, este pregătit să facă ceea ce trebuie”, a adăugat el, în timp ce Statele Unite şi Iranul nu mai întreţin relaţii diplomatice încă din anul 1980.
El a precizat că „Guvernul american a exprimat, cu o zi înainte de (începerea) Adunării Generale a Naţiunilor Unite, dorinţa pentru (desfăşurarea) unei astfel de întâlniri”, însă cele două părţi nu „au avut suficient timp pentru a o organiza”.
„Întâlnirea nu este la fel de importantă precum conţinutul său, pentru că noi nu ne aflăm aici pentru spectacol, ci, mai degrabă, pentru a apăra interesele naţiunii noastre”, a adăugat Zarif.
Preşedintele Obama „a avut declaraţii mai moderate decât în trecut”, a notat el, afirmând că,”în cazul în care aceasta este baza unei noi politici”, atunci „ar fi mult mai importantă decât o întâlnire”.
„Vom vedea, în timpul reuniunii ministeriale cu Grupul 5+1, care va fi abordarea şi poziţiile şefului diplomaţiei americane. Vom vedea dacă vrea să găsească o soluţie la problema nucleară iraniană în interesul lumii, păcii şi securităţii internaţionale, dar şi cu respectarea drepturilor naţiunii iraniene”, a adăugat Zarif.
Miniştrii de Externe ai ţărilor din Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi Iranului urmează să se întrunească joi, la New York, pentru a stabili cadrul reluării negocierilor pe tema programului nuclear al Teheranului.
Miercuri, Zarif a declarat că această reuniune reprezintă o „ocazie istorică pentru reglementarea problemei nucleare”.