Iranul "face curăţenie" într-o zonă folosită pentru teste privind arma atomică

Imaginile din satelit suprinse în Iran sporesc îngrijorările Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind "curăţarea" de către Teheran a unei baze despre care agenţia crede că ar fi implicată în dezvoltarea unei arme nuclere.

Urmărește
2044 afișări
Imaginea articolului Iranul "face curăţenie" într-o zonă folosită pentru teste privind arma atomică

AIEA se teme că Iranul ar "curăţa" o zonă folosită pentru teste privind arma atomică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

AIEA a încercat de două ori să viziteze instalaţia Parchin, luna trecută, pentru a verifica suspiciunile potrivit cărora Iranul ar efectua teste în această zonă pentru a dezvolta o armă atomică. Teheranul i-a respins cererile şi susţine că Parchin este o instalaţie militară pur convenţională, relatează Wall Street Journal, în ediţia online.

În ultimele zile, un oficial iranian a declarat că Teheranul reanalizează cererea AIEA de a vizira Parchin şi ar putea să permită o vizită în lunile următoare.

Oficialii informaţi în legătură cu imaginile surprinse de satelit au declarat că există îngrijorări tot mai mari că Iranul încearcă să elimine orice dovadă care ar lega instalaţia Parchin de dezvoltarea armelor nucleare, despre care mai mulţi oficiali occidentali cred că ar proveni din programul de armament de dinainte de 2003, prin salubrizarea zonei.

Administraţia Obama crede că Iranul a încetat dezvoltarea activă a armei atomice în 2003, chiar dacă a continuat producţia de combustibil nuclear. Dar AIEA a anunţat în noiembrie că a strâns informaţii care sugerează că unele eforturi iraniene de a dezvolta arma nucleară au continuat şi după această dată.

Raportul AIEA din noiembrie cita în mod specific dovezi că Iranul a folosit baza Parchin pentru a experimenta dezvoltarea unui dispozitiv cu neutroni folosit pentru a declanşa o explozie nucleară. Curăţarea zonei ar fi putut să înlăture orice reziduuri radioactive rezultate în urma testelor, chiar cele care au avut loc cu mulţi ani în urmă, susţin experţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici