- Home
- Externe
- (05.09.2022, 10:42)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iranul intenţionează să folosească tehnologia de recunoaştere facială pentru a aplica noua lege privind hijab-ul
- Guvernul iranian plănuieşte să utilizeze tehnologia de recunoaştere facială în transportul public pentru a identifica femeile care nu respectă o nouă lege strictă privind purtarea hijab-ului, în timp ce regimul îşi continuă acţiunile tot mai punitive împotriva vestimentaţiei femeilor.
- În ultimele săptămâni, autorităţile iraniene au răspuns cu o serie de arestări, detenţii şi mărturisiri forţate la televiziune.
- Hijab-ul, un acoperământ pe cap purtat de femeile musulmane, a devenit obligatoriu după revoluţia din Iran din 1979.
- Cu toate acestea, în deceniile care au trecut de atunci, femeile au forţat limitele codului vestimentar stipulat.
Urmărește
1036 afișări
Iranul intenţionează să folosească tehnologia de recunoaştere facială pentru a aplica noua lege privind hijab-ul
Secretarul Comandamentului pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciilor din Iran, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, a anunţat într-un interviu recent că guvernul plănuieşte să folosească tehnologia de supraveghere împotriva femeilor în locurile publice, ca urmare a unui nou decret semnat de preşedintele de linie dură al ţării, Ebrahim Raisi, privind restricţionarea îmbrăcămintei femeilor.
Decretul a fost semnat la 15 august, la o lună după "Ziua naţională a Hijabului şi a castităţii" din 12 iulie, care a declanşat proteste în întreaga ţară din partea femeilor care au postat pe reţelele de socializare videoclipuri cu capul descoperit pe străzi, în autobuze şi trenuri, potrivit The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Guvernul iranian se joacă de mult timp cu ideea de a folosi recunoaşterea facială pentru a identifica persoanele care încalcă legea", a declarat Azadeh Akbari, cercetător la Universitatea Twente, din Olanda. „Regimul combină forme violente "de modă veche" de control totalitar, îmbrăcate în noi tehnologii".
Unele dintre femeile arestate pentru că au sfidat noul decret au fost identificate după ce au fost postate online înregistrări video în care erau hărţuite în mijloacele de transport în comun pentru că nu purtau hijab-ul în mod corespunzător.
Una dintre ele, Sepideh Rashno, în vârstă de 28 de ani, a fost arestată după ce pe reţelele de socializare a circulat o înregistrare video în care era certată pentru "îmbrăcăminte necorespunzătoare" de către un alt pasager, care a fost apoi forţat să coboare din vehicul de către trecătorii care au intervenit în favoarea lui Rashno. Potrivit grupului pentru drepturile omului Hrana, Rashno a fost bătută după arestare şi ulterior a fost forţată să îşi ceară scuze la televizor faţă de pasagerul care a hărţuit-o.
Rashno nu este prima persoană care suferă o represiune violentă ca urmare a faptului că a devenit virală pe internet. În 2014, şase iranieni - trei bărbaţi şi trei femei - au fost condamnaţi la un an de închisoare şi 91 de lovituri de bici după ce un videoclip în care dansau în Teheran pe melodia Happy a lui Pharrell Williams a avut peste 150.000 de vizualizări.
Din 2015, guvernul iranian a introdus treptat cărţile de identitate biometrice, care includ un cip care stochează date precum scanarea irisului, amprentele digitale şi imaginile faciale. Cercetătorii se tem că aceste informaţii vor fi acum folosite împreună cu tehnologia de recunoaştere facială pentru a identifica persoanele care încalcă codul vestimentar impus, atât pe străzi, cât şi în spaţiul cibernetic.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe