Iranul a negat acuzaţiile israelienilor potrivit cărora ar fi fost implicat în capturarea de către Houthis din Yemen a unei nave de marfă deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii. Declaraţia a fost făcută luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran, Nasser Kanaani.
„Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistenţă din regiune acţionează independent şi spontan, în funcţie de interesele lor şi ale poporului lor”, a declarat Kanaani.
El a mai spus că afirmaţiile israeliene au avut ca scop distragerea atenţiei de la „înfrângerea ireparabilă” a Israelului în lupta sa împotriva militanţilor Hamas din Fâşia Gaza.
Duminică, autorităţile din Israel au declarat că incidentul a fost un „act de terorism iranian” cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale. Rebelii Houthis sunt aliaţi ai Teheranului şi îi susţin pe luptătorii Hamas.
Nava Galaxy Leader, care se află în Marea Roşie, a fost capturată duminică de către membrii Houthis şi dusă lângă coasta statului Yemen. Printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român, a anunţat MAE din România.
„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituţională, în cooperare şi coordonare cu celelalte autorităţi române cu atribuţii în materie şi în strânsă legătură cu alţi parteneri internaţionali continuă să monitorizeze cu maximă atenţie situaţia şi întreprinde demersuri în vederea soluţionării acesteia”, a transmis, luni, sursa citată.
Autorităţile din Japonia au anunţat luni că „au contactat direct” Houthis din Yemen după ce nava a fost deturnată şi echipajul a fost luat ostatic în Marea Roşie, potrivit Sky News. Rebelii au ajuns cu un elicopter pe nava de marfă operată de japonezi, potrivit oficialilor americani şi israelieni.
Nava este legată de unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, iar atacul a avut loc după ce grupul de rebeli a promis că va viza navele apropiate de Israel.
Secretarul-şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că guvernul face tot posibilul pentru „eliberarea rapidă” a navei şi a echipajului său.
„În timp ce comunicăm cu Israelul, pe lângă contactarea directă a Houthis, îndemnăm, de asemenea, ţările din regiune, cum ar fi Arabia Saudită, Oman şi Iranul, să îi îndemne ferm pe Houthis să elibereze navele şi marinarii cât mai curând posibil”, a declarat el.
Nava are un echipaj de 25 de marinari şi nu transporta marfă în momentul incidentului.