- Home
- Externe
- TEHERAN, (23.07.2019, 17:18)
- Mihai Draghici
Iranul respinge ideea trimiterii unei coaliţii navale europene în Golful Persic
Vicepreşedintele Iranului, Eshaq Jahangiri, a respins marţi ideea formării unei coaliţii europene pentru garantarea siguranţei maritime în Golful Persic, avertizând că o asemenea grupare navală va afecta securitatea regională.
Urmărește
3037 afișări
Iranul respinge ideea trimiterii unei coaliţii navale europene în Golful Persic
"Nu este nevoie să fie formată nicio coaliţie, deoarece coaliţiile de acest fel şi prezenţa străinilor în regiune creează doar lipsă de securitate. În afară de a amplifica lipsa de securitate, nu va realiza altceva", a declarat Eshaq Jahangiri, citat de cotidianul britanic The Guardian.
Marea Britanie va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, a declarat luni seară ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care Iranul a capturat acum câteva zile un petrolier britanic. "Conform legislaţiei internaţionale, Iranul nu are dreptul de a obstrucţiona trecerea unei nave, nici nu mai vorbesc de trimiterea de militari la bord. Prin urmare, a fost un act de piraterie de stat", a declarat Jeremy Hunt în Camera Comunelor. "Acum, vom încerca să constituim împreună o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul echipajelor şi navelor prin această regiune esenţială", a adăugat Jeremy Hunt.
Jeremy Hunt a subliniat că va discuta despre modul în care această misiune maritimă va colabora cu Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia
-
Djokovic, accidentat, s-a retras din semifinala de la Australian Open. Zverev, în finală
-
Trump ordonă desecretizarea documentelor despre asasinatele care i-au vizat pe Kennedy şi Martin Luther King
Jeremy Hunt a discutat despre acest caz cu miniştrii de Externe din Franţa şi Germania, Jean-Yves Le Drian şi Heiko Maas. Guvernul Angela Merkel a subliniat că va continua să aibă o abordare "diplomatică" în criza cu Iranul.
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.
Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.
Incidentele maritime intervin într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.
Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Opoziţia din Marea Britanie contestă alegerea lui Boris Johnson ca prim-ministru şi cere alegeri anticipate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cutremur în lumea televiziunii din România! Prezentatoarea-vedetă a postului a demisionat! Declarații în premieră! A fost vreme de 11 ani printre cele mai apreciate figuri din trustul Antena
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe