Iranul se apropie de declanşarea unei noi revoluţii - presă
În regimurile represive ca cel din Iran, concesiile politice indică adesea apropierea unei revoluţii, iar când un asemenea regim pierde susţinerea poliţiei şi forţelor armate revoluţia este inevitabilă, comentează The Times în ediţia electronică.
Iranul se apropie de declanşarea unei noi revoluţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Demonstraţiile, grevele şi revoltele au scos mulţimile în stradă ameninţând guverne", iar în majoritatea ţărilor "o represiune rapidă a fost însoţită de concesii politice stopând, de obicei, agitaţia populară. Dar atunci când "violenţa este extremă, furia este mult timp refulată şi regimurile îşi pierd sângele-rece este atins un anumit punct în care izbucneşte revoluţia", comentează publicaţia britanică.
Revoluţiile "clasice", care au schimbat faţa lumii, au apărut atunci când "barajele represiunii" nu le-au mai putut stopa. În ţările în care guvernul s-a simţit ameninţat, înăsprind represiunea sau cerând forţelor armate să tragă împotriva demonstranţilor, revoltele au fost înăbuşute, aşa cum a fost cazul reprimării revoltei din sudul Irakului, în 1991, de către Saddam Hussein. Trupele străine pot face, de asemenea, acest lucru, aşa cum s-a întâmplat cu implicarea trupelor sovietice în mişcările din Germania, în 1953, Ungaria, în 1956 sau Polonia, în 1968.
La valul de revoluţii din 1989, în Europa de Est, lipsa unei susţineri din afară a condus la îndepărtarea regimurilor comuniste în mod paşnic, cu excepţia României, unde revoluţia a izbucnit după ce Nicolae Ceauşescu şi-a arătat vulnerabilitatea într-un moment de confuzie la o adunare publică, fiind părăsit imediat de forţele armate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Potrivit unor informaţii, unii poliţişti iranieni au refuzat să tragă duminică în demonstranţi. Dar preşedintele Mahmoud Ahmanidejad este în continuare în siguranţă, având susţinerea miliţiei Basij şi Gardienilor Revoluţiei şi refuzând orice concesii politice. Iranienii care încearcă să reprime opoziţia nu pot totuşi să conchidă că linia lor dură poate dura la nesfârşit. Totuşi, brutalitatea extremă şi prelungită poate stopa o revoluţie pentru o perioadă îndelungată, ca în cazul "dinastiei staliniste" din Coreea de Nord, care a "supravieţuit în pofida foametei şi colapsului economic".
"Liderii Iranului nu au, însă, avantajul a trei generaţii de autocraţie. În schimb, exemplul lor privind provocarea unei revoluţii împotriva şahului, care continuă să fie vie în memoria a milioane de iranieni, îi încurajează pe inamicii acestora să facă acelaşi lucru. Iar acel punct în care izbucneşte revoluţia poate veni mai repede decât oriunde altundeva", conchide publicaţia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace