Iranul şi Coreea de Nord îşi consolidează cooperarea în domeniul balistic şi nuclear

O delegaţie de experţi nord-coreeni în focoase nucleare şi rachete balistice a vizitat o instalaţie militară de lângă Teheran în aprilie, în timpul negocierilor dintre cele şase mari puteri şi Iran în dosarul nuclear, a anunţat joi un grup în exil al opoziţiei iraniene, relatează Reuters online.

Urmărește
739 afișări
Imaginea articolului Iranul şi Coreea de Nord îşi consolidează cooperarea în domeniul balistic şi nuclear

Iranul şi Coreea de Nord îşi consolidează cooperarea în domeniul balistic şi nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI) este cel care a dezvăluit existenţa uzinei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz şi a instalaţiei de prodecere a apei grele de la Arak, în 2002. Însă unii analişti afirmă că grupul are o agendă politică, iar Iranul respinge acuzaţiile cu privire la efectuarea unor cercetări în domeniul bombei nucleare ca nefondate şi falsificate de către inamicii săi.

Iranul şi şase mari puteri încearcă să ajungă până la 30 iunie la un acord definitiv asupra controversatului program nuclear iranian, însă există în continuare probleme cu privire la măsurile de monitorizare şi verificare menite să asigure că Teheranul nu continuă un program clandestin de înarmare nucleară.

Citând surse din Iran, inclusiv din cadrul Gardienilor Revoluţiei, Consiliul, cu sediul la Paris, afirmă că o echipă de şapte reprezentanţi din cadrul Ministerului nord-coreean al Apărării s-a aflat în Iran în ultima săptămână din aprilie. Aceasta a fost a treia vizită efectuată de nord-coreeni în Iran de la începutul anului, iar o delegaţie de nouă membri urmează să revină în iunie, potrivit Consiliului.

"Printre delegaţi s-au aflat experţi în domeniul nuclear, experţi în foacoase nucleare şi experţi în diverse elemente ale rachetelor balistice, inclusiv sisteme de ghidaj", a anunţat aceeaşi sursă.

Au mai existat, anterior, informaţii neconfirmate cu privire la o cooperare între cele două ţări în domeniul rachetelor balistice, dar nimic specific în domeniul nuclear.

Grupul ONU de experţi care monitorizează respectarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord a raportat în trecut că Phenianul şi Teheranul schimbă frecvent tehnologie în domeniu rachetelor balistice, încălcând sancţiunile impuse de către ONU.

Consiliul afirmă că delegaţia nord-coreeană a vizitat în secret Complexul Imamul Khomenei, o instalaţie aflată sub controlul Ministerului Apărării, la est de Teheran. Consiliul a oferit detalii despre amplasament şi cu cine s-au întâlnit oficialii.

Delegaţia s-a întâlnit cu reprezentanţi de la Centrul pentru Cercetare şi Proiectare de Tehnologie Aerospaţială Nouă, o unitate de cercetare şi planificare din cadrul centrului pentru înarmare nucleară cunoscut sub numele de Organizaţia de Inovare Defensivă şi Cercetare (SPND), vizată de sancţiuni impuse de către Statele Unite, potrivit Consiliului, care precizează că unitatea efectuează cerectări şi produce piese interne de focoase nucleare.

Reuters scrie că nu a putut să verifice în mod independnent aceste acuzaţii..

"Teheranul nu a dat niciun semn de interes faţă de abandonarea cursei înarmării nucleare. Programul de înarmare continuă. Ei nu au încetinit procesul", a declarat Shahin Gobadi, un purtător de cuvânt al Consiliului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care anchetează de mai mulţi ani un presupus program iranian de cercetare în domeniul armamentului nuclear, a refuzat să comenteze. Oficiali iranieni au refuzat, de asemenea, să comenteze, iar oficiali nord-coreeni nu au fost disponibili în acest sens, scrie Reuters.

Mai mulţi oficiali occidentali au declarat că nu sunt la curent cu vreo vizită recentă a vreunei delegaţii nord-coreene în Iran.

Oficiali nord-coreeni şi iranieni se întâlnesc în mod regulat în cadrul activităţii diplomatice generale. Preşedintele nord-coreean Kim Yong-nam şi preşedintele iranian Hassan Rohani au participat, pe 23 aprilie, la o rară reuniune bilaterală, în cadrul Summitului Asia-Africa de la Jakarta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici