Iranul testează un model avansat de centrifuge la centrala nucleară de la Natanz – diplomaţi
Încercarea Iranului de a produce cantităţi suficiente de combustibil nuclear a fost împiedicată de centrifugele vechi de tip P-1 care nu puteau funcţiona la capacitatea maximă pe termen lung. În noiembrie 2007 Iranul avea 3.000 de centrifuge P-1 funcţionale, dar care operau la doar zece la sută din capacitatea maximă.
Diplomaţii care monitorizează dosarul nuclear iranian au declarat încă să Teheranul a demarat o serie de teste cu un model mult mai durabil şi eficient de centrifugă în sectorul de probe din cadrul centralei de la Natanz.
"Iranienii au început să testeze modelul avansat. Nu se ştie încă în ce fază se află aceste teste sau câte sunt, deşi se pare că sunt câteva zeci", a declarat un diplomat occidental care are acces la informaţii despre programul nuclear iranian.
Un diplomat de rang înalt familirizat cu dosarul nuclear iranian de la Agenţia Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Teheranul a început recent să testeze centrifuge de tip P-2, utilizate în ultima perioadă în Occident şi capabile să îmbogăţească uraniu de două-trei ori mai repede decât modelul P-1.
Acesta a refuzat să ofere detalii, precizând că informaţiile suplimentare vor fi conţinute într-un raport pe care directorul AIEA, Mohamed ElBaradei, îl va prezenta Consiliului de Guvernatori al agenţiei şi Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în cursul acestei luni.
Autorităţile iraniene nu au comentat aceste informaţii.
Diplomaţii occidentali au declarat însă că Iranul a decis să nu mai instaleze centrifuge de tip P-1 în hala principală subterană de producţie de la Natanz şi să îşi extindă capacitatea utilizând modelul nou.
"Partea pozitivă este că producţia pe bază de centrifuge moderne de la centrala pilot de la Natanz va aduce programul sub o monitorizare internaţională mai atentă (prin intermediul inspecţiilor derulate de AIEA)", a declarat David Albright, fizician şi expert în neproliferare.
"În schimb aceasta este o dezvăluire deranjantă. Iranul pare să fi înregistrat progrese în secret cu modelul P-2 şi acum poate fi aproape de a îmbogăţi uraniul cu acestea", a adăugat el.
Raportul pe care ElBaradei urmează să îl prezinte va dezvălui probabil că AIEA va încheia în curând o anchetă privind activităţile nucleare derulate de Iran în trecut.