Prima pagină » Știri externe » China denunţă „ingerinţe grosolane” ale ţărilor occidentale în afacerile sale interne

China denunţă „ingerinţe grosolane” ale ţărilor occidentale în afacerile sale interne

China a denunţat, joi, "ingerinţele grosolane" în afacerile sale interne, după ce mai multe ţări străine au condamnat modul de desfăşurare a procesului lui Liu Xiaobo, disident judecat miercuri pentru activităţi subversive.
China denunţă
24 dec. 2009, 12:22, Știri externe

„Reprezentanţi ai anumitor ambasade străine au publicat comunicate, ceea ce reprezintă ingerinţe grosolane în afacerile judiciare chineze”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, adăugând că procesul reprezintă „o afacere internă a Chinei”.

„Ne exprimăm nemulţumirea faţă de acest subiect. Cerem acestor ţări să respecte suveranitatea judiciară a Chinei şi să pună capăt ingerinţelor în afacerile interne chineze”, a adăugat el.

Liu Xiaobo, în vârstă de 53 de ani, scriitor şi fost profesor universitar, a mai fost condamnat la închisoare şi după reprimarea mişcării democratice din piaţa Tiananmen din 1989. El a fost judecat miercuri pentru acte subversive, la mai mult de un an după publicarea „Cartei 08”, un text care cere democratizarea Chinei, semnat şi de Xiaobo. Verdictul urmează să fie anunţat vineri.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea acestuia înainte de proces, iar diplomaţi americani şi europeni, care nu au avut acces la proces, au fost prezenţi miercuri în faţa tribunalului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a condamnat miercuri modul de desfăşurare a procesului. „Rapiditatea acestuia, faptul că se desfăşoară cu uşile închise, faptul că familia nu a putut asista, toate acestea nu sunt caracteristice tipului de guvern care va reuşi în lumea dinamică a secolului XXI”, a spus Philip Crowley.

El a apreciat că nici data la care are loc procesul nu a fost aleasă la întâmplare. „După toate probabilităţile, sentinţa va fi cunoscută în ziua de Crăciun, astfel încât să atragă cât mai puţin atenţia”, a adăugat Crowley.

Militanţii pentru drepturile omului afirmă că autorităţile chineze profită în general de perioada Crăciunului pentru a rezolva cazurile disidenţilor, într-un moment în care opinia publică occidentală este concentrată asupra sărbătorilor de iarnă.