Irlandezii ar putea aproba Tratatul de la Lisabona, în cadrul unui al doilea referendum

Un al doilea referendum pe tema Tratatului de la Lisabona organizat în Irlanda ar putea avea un rezultat pozitiv, se arată într-un sondaj de opinie.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Irlandezii ar putea aproba Tratatul de la Lisabona, în cadrul unui al doilea referendum

Irlandezii ar putea aproba Tratatul de la Lisabona, în cadrul unui al doilea referendum (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sondajul,  publicat luni de cotidianul The Irish Times, în ediţia electronică, arată o schimbare de atitudine în rândul cetăţenilor irlandezi faţă de Tratatul de la Lisabona, 43 la sută dintre ei afirmând că ar vota în favoarea documentului, faţă de 39 la sută care ar vota împotrivă. Dintre cei chestionaţi, 18 la sută nu şi-au exprimat nici o opinie.

Întrebaţi cum ar vota în cazul în care tratatul ar fi modificat astfel încât Irlanda să îşi poată menţine postul de comisar european şi să se clarifice problemele privind neutralitatea, avortul şi taxele, care îngrijorează cetăţenii irlandezi, aceştia au declarat că vor opta pentru ratificarea tratatului în proporţie de 52,5 la sută, în timp ce 47,5 la sută ar fi împotrivă. La referendumul din iunie, 53,4 la sută au votat împotriva documentului, iar 46,6 la sută au votat în favoarea ratificării acestuia.

Cu 18 procente dintre alegători indecişi, sondajul arată că rezultatul unui al doilea referendum este încă incert, iar totul depinde de calitatea campaniilor desfăşurate de ambele tabere.

Ministrul irlandez de Externe, Michael Martin, a declarat că Guvernul va decide în săptămânile următoare dacă va organiza sau nu un al doilea referendum pe tema Tratatului UE.

Principalii susţinători ai Tratatului de la Lisabona sunt alegătorii cu vârste cuprinse între 39 şi 49 de ani şi cei cu vârste între 50 şi 64 de ani, în timp ce adepţii respingerii documentului sunt mai numeroşi în rândul femeilor şi tinerilor. Fermierii sunt de data aceasta în favoarea tratatului în proporţie de 46 la sută, o schimbare importantă faţă de referendumul din iunie.

Sondajul, care confirmă scindarea opinie publice constatate în urma anchetei realizate de Comisia Europeană şi de Guvernul irlandez după respingerea tratatului în iunie, a fost realizat luni şi marţi, pe un eşantion de 1.000 de alegători, marja de eroare fiind de plus sau minus trei procente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici