- Home
- Externe
- (20.03.2023, 12:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Irosirea a 2 trilioane de dolari în căutarea armelor chimice inexistente: tragedia umană şi financiară a războiului din Irak
- Costurile în vieţi umane: pierderea a mii de militari şi sute de mii de civili în războiul din Irak
- Crize de conştiinţă: acuzaţii de crime de război comise de ambele părţi în conflictul din Irak
- Căutarea inutilă a armelor de distrugere în masă: dezamăgirea investigaţiilor după invazia Irakului
Urmărește
1571 afișări
Sursa Foto - AFP
Războiul din Irak a început în 2003, atunci când SUA şi aliaţii lor au invadat Irakul, susţinând că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă şi că acestea reprezentau o ameninţare pentru securitatea mondială. Însă, după aproape 20 de ani, nu s-a găsit nicio dovadă că aceste arme ar fi existat, iar costurile războiului s-au dovedit a fi uriaşe, în termeni de vieţi umane, resurse financiare şi distrugere.
Costurile financiare ale războiului din Irak
Potrivit estimărilor, costurile totale ale războiului din Irak se ridică la peste 2 trilioane de dolari, făcând din acesta unul dintre cele mai scumpe conflicte militare din istorie. În plus, costurile ulterioare, cum ar fi reconstrucţia, ajutorul umanitar şi îngrijirea veteraniilor, ar putea ajunge la alte trilioane de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Pierderile militare
Pierderile militare ale SUA în războiul din Irak sunt impresionante: aproape 4.500 de militari americani au fost ucişi şi peste 30.000 au fost răniţi. Alte state care au participat la conflict, cum ar fi Marea Britanie, au suferit şi ele pierderi, cu peste 100 de militari britanici ucişi în lupte. În plus, peste 150 de contractori americani au fost ucişi în timpul conflictului.
Numărul civililor ucişi
Potrivit unui raport din 2013 al Universităţii Brown, numărul total de civili ucişi în războiul din Irak se ridică la peste 250.000. Acest număr include atât victimele directe ale războiului, cât şi decesele cauzate de tulburările politice şi de încălcările drepturilor omului din perioada post-conflict.
Crime de război
În timpul conflictului din Irak, au existat numeroase acuzaţii de crime de război comise de trupele americane şi britanice, inclusiv tortură, execuţii sumare şi abuzuri sexuale. Cel mai notoriu dintre aceste cazuri a fost cel din închisoarea Abu Ghraib, unde fotografiile arătând soldaţi americani torturând prizonieri au declanşat un scandal la nivel mondial.
În acelaşi timp, şi irakienii au fost acuzaţi de comiterea de crime de război, inclusiv execuţii sumare şi atacuri teroriste împotriva civililor.
Armele de distrugere în masă ale lui Saddam
Odată cu invazia Irakului, SUA şi aliaţii lor au susţinut că Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă, însă după aproape 20 de ani, nu s-a găsit nicio dovadă că aceste arme ar fi existat. Inspectori ai ONU au căutat în lung şi-n lat pentru aceste arme, însă nicio armă de distrugere în masă nu a fost găsită.
În timpul războiului, armata americană a declarat că a găsit depozite de arme chimice şi biologice, dar acestea s-au dovedit a fi depozite vechi şi dezafectate. În plus, în timpul conflictului, armata americană a distrus multe din clădirile şi depozitele guvernamentale, ceea ce ar fi putut duce la pierderea sau distrugerea oricăror arme chimice sau biologice.
Concluzie
Războiul din Irak a fost unul dintre cele mai costisitoare conflicte din istorie, atât din punct de vedere financiar, cât şi uman. Pierderile de vieţi umane au fost înfiorătoare, cu mii de militari şi sute de mii de civili ucişi. În plus, au fost numeroase acuzaţii de crime de război comise de ambele părţi, iar faptul că nu s-au găsit arme de distrugere în masă ale lui Saddam a ridicat întrebări cu privire la justificarea războiului. În concluzie, războiul din Irak a fost o tragedie umană şi o lecţie dură despre costurile şi consecinţele conflictelor militare.
George Bush a admis accidental că războiul din Irak a fost „nejustificat şi brutal” printr-o gafă, potrivit The Guardian.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe