Îşi ia Turcia gândul de la avioanele F-16? Ministrul turc al apărării anunţă că Ankara este în discuţii cu Madrid şi Londra pentru achiziţionarea de avioane Eurofighter Typhoon. Germania se opune ideii

Ministrul turc al apărării, Yasar Gular, a anunţat, joi, că Ankara este în discuţii cu Madrid şi Londra pentru cumpărarea avioanelor Eurofighter Typhoon, însă se pare că Berlinul a respins imediat ideea, scrie Reuters. Poziţia Italiei, a patra ţară parteneră la Eurofighter, încă nu este clară.

Urmărește
3003 afișări
Imaginea articolului Îşi ia Turcia gândul de la avioanele F-16? Ministrul turc al apărării anunţă că Ankara este în discuţii cu Madrid şi Londra pentru achiziţionarea de avioane Eurofighter Typhoon. Germania se opune ideii

„Lucrăm la achiziţie. Acum, Spania şi Marea Britanie fac eforturi pentru a convinge Germania, deşi nu suntem în discuţii directe cu Germania. Dacă este posibil, vrem să cumpărăm 40 de aeronave Eurofighter Typhoon”, a spus ministrul turc. Potrivit unor surse, avioanele ar putea fi achiziţionate în două loturi de câte 20 fiecare.

Potrivit The Drive, deşi Eurofighter continuă să producă noi avioane Typhoon, cel puţin unele dintre cele patru state partenere, precum şi Austria, au tot încercat să scape de avioanele Tranche 1, versiunea mai puţin capabilă a aeronavelor. Tranche 1 au o capabilitate sol-aer limitată, deşi ar putea fi disponibile pentru livrare mai repede. Spania şi Marea Britanie ar fi încântate să semneze un contract cu Turcia, pentru că aşa ar putea să scape de variantele vechi ale aeronavei şi să obţină mai multe fonduri pentru modernizarea altora.

Însă pentru semnarea unui contract, este necesară aprobarea Germaniei. Surse Al Arabyia susţin că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan o să vorbească direct cu Olaf Scholz, cancelarul german, despre acest subiect, azi, în timpul vizitei sale în Germania.

Cu toate acestea, Scholz ar putea să fie de neclintit. Pe lângă politicile stricte privind exportul de echipamente militare, Germania este îngrijorată şi din cauza încălcării drepturilor omului din Turcia, achiziţia Ankarei de sisteme S-400 de la Rusia şi operaţiunile militare ale turcilor împotriva forţelor kurde din Siria. De asemenea, Turcia a condamnat recent răspunsul Israelului la atacurile Hamas de pe 7 octombrie. Erdogan a spus chiar, în timpul unui protest ţinut luna trecută în Turcia, că Occidentul este de vină pentru ceea ce se întâmplă în Gaza.

Nevoia Turciei de a cumpăra avioane Typhoon vine pe fondul întârzierii achiziţiei avioanelor F-16 de la SUA. Deşi Turcia deja este al treilea cel mai mare operator de F-16 din lume, având în dotare 270 de astfel de avioane, a mai cerut încă 40 de la Statele Unite, precum şi 80 de kituri de modernizare pentru cele pe care deja le are. Însă achiziţia a fost amânată în special din cauza refuzului Ankarei de a ratifica admiterea Suediei în NATO.

Un alt motiv al achiziţiei ar putea fi faptul că Grecia, rivalul regional al Turciei, va avea în dotare avioane franceze Rafale. De obicei, când Grecia cumpără noi avioane şi Turcia porneşte un program de înzestrare a Forţelor Aeriene. 

Mai mult decât atât, Turciei i-a fost oprită şi participarea la programul F-35 al SUA, după ce a refuzat să oprească achiziţia de sisteme S-400 de la Rusia. Ankara plănuia să cumpere cel puţin 100 de F-35, lucru care ar fi dus la înlocuirea avioanelor vechi F-4 Phantom II.

Turcii încearcă şi în plan domestic să producă avioane. Un astfel de proiect este cel care vizează producerea avionului de ultimă generaţie Kaan, de către Aerospace Industries TF-X. Cu toate acestea, există multe semne de întrebare cu privire la fezabilitatea programului. Ar exista în special probleme cu obţinerea motoarelor pentru avioane, însă chiar şi cu rezolvarea acestor probleme, acestea ar intra în dotarea Forţelor Aeriene abia după 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici