Islanda începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Islanda a început luni, la Bruxelles, negocieri asupra cererii sale de aderare la Uniunea Europeană (UE), o procedură în privinţa căreia Reykjavik speră că va fi rapidă, dar care s-ar putea bloca la delicatul dosar al pescuitului, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

Islanda a deschis primele patru capitole, din cele peste 30, de negociere cu UE şi a închis, deja, două, şi-a exprimat satisfacţia ministrul islandez de Externe, Ossur Skarphedinsson.

El a făcut această declaraţie în faţa presei, la încheierea unei reuniuni de lucru cu omologul său ungur Janos Martonyi, a cărui ţară deţine, în prezent, preşedinţia UE, şi cu Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere.

Capitolele, în număr de 35, acoperă toate aspectele dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui domeniu politic specific (Transporturi, Energie, Politică economică şi monetară, Agricultură, Pescuit, Energie, Fiscalitate, Justiţie, etc.) şi vizează să verifice dacă legislaţia naţională a ţării candidate este conformă dreptului european.

"Este o zi istorică pentru Islanda", a declarat Skarphedinsson. Ministrul islandez a precizat că ţara sa intenţionează să încheie jumătate dintre capitole, între care şi cele privind pescuitul şi agricultura, în acest an, iar restul, până la sfârşitul primului semestru din 2012.

Politica din domeniul pescuitului constituie unul dintre principalele obstacole în calea aderării la UE.

Islanda are un conflict cu Uniunea asupra problemei drepturilor de pescuit, cunoscut ca "războiul macroului", conflict apărut după hotărârea unlitaerală islandeză de a creşte în mod considerabil cota sa de macrou. Insula se află în conflict cu UE şi asupra problemei vânătorii de balene.

Industria pescuitului constituie o activitate vitală pentru această insulă din Atlanticul de Nord şi cei 320.000 de locuitori a săi.

Primele patru capitole de negociere deschise între Islanda şi UE vizează Pieţele publice, Societatea informatică şi media, Ştiinţa şi cercetarea şi Educaţia şi cultura.

Islanda a armonizat, deja, o mare parte a legislaţiei sale cu cea a UE în aceste domenii, din cauza statutului său de membru al Spaţiului Economic European. "Negocierile referitoare la două capitole (Ştiinţă şi cercetare şi Educaţie şi cultură) au fost închise provizoriu, având în vedere gradul avansat de pregătire al Islandei", a anunţat Comisia Europeană (CE), într-un comunicat.

"Aceasta, bineînţeles, era o etapă mică, o etapă uşoară", a recunoscut Skarphedinsson.

"Capitolul Pescuit va fi foarte dificil, pentru că este pentru prima dată când Uniunea Europeană negociază cu o ţară al cărei pescuit reprezintă o nevoie vitală", a subliniat el.

Cu toate acestea, ministrul şi-a exprimat "încrederea" cu privire la rezultatul negocierilor.

Dar, chiar dacă negocierile se finalizează, islandezii vor trebui convinşi să se alăture UE. Islandezii vor avea ultimul cuvânt, prin referendum. Însă, majoritatea se opune intrării în UE, potrivit sondajelor.

O altă piedică pentru Reykjavik, în drumul către UE, riscă să fie contenciosul financiar cu Londra şi Haga, în urma falimentului Băncii Icesave.

Cele două capitale cer Islandei plata a aproximativ 3,9 miliarde de euro, pentru rambursarea indemnizaţiei plătite către 340.000 de britanici şi olandezi, ruinaţi de prăbuşirea acestei bănci online, în criza financiară din toamna lui 2008.

Islandezii au respins, în două rânduri, prin referendum, acorduri de rambursare. Asociaţia Europeană de Liber Schimb (AELE) a ameninţat cu chemarea Islandei în justiţie. Marea Britanie şi Olanda au sugerat, de asemenea, că ar putea bloca aderarea Islandei la UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici