Israelienii şi palestinienii iniţiază miercuri negocieri pentru un acord de pace

Israelienii şi palestinienii iniţiază miercuri, în Statele Unite, noi negocieri pentru soluţionarea conflictului vechi de 60 de ani, având ca obiectiv încheierea unui acord de pace înainte de sfârşitul lui 2008.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Israelienii şi palestinienii iniţiază miercuri negocieri pentru un acord de pace

Israelienii şi palestinienii iniţiază miercuri negocieri pentru un acord de pace

Liderul american George W. Bush i-a invitat pe premierul israelian Ehud Olmert şi pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, "la Casa Albă pentru a inaugura negocierile", a declarat marţi secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, după încheierea conferinţei internaţionale de pace de la Annapolis, la care au participat circa 50 de state şi organizaţii.

Cu câteva minute înainte de această întrevedere, preşedintele american a obţinut de la cele două părţi un angajament scris pentru noi discuţii pe teme-cheie, precum statutul Ierusalimului, soarta a peste patru milioane de refugiaţi palestinieni, coloniile evreieşti sau împărţirea resurselor de apă şi delimitarea frontierelor.

Cele două părţi au convenit să lanseze "imediat negocieri bilaterale pentru încheierea unui tratat de pace care să rezolve toate problemele actuale", a explicat George W. Bush la deschiderea conferinţei. Israelienii şi palestinienii s-au angajat să depună "toate eforturile posibile pentru încheierea unui acord înainte de sfârşitul lui 2008", a adăugat el.

Premierul israelian a dat de înţeles, marţi seară, într-un interviu acordat postului de radio NPR, că este posibil ca obiectivul unui acord în 2008 să nu poată fi îndeplinit. "Nu vom încerca să pretindem că acest lucru poate fi realizat într-o săptămână sau un an, însă trebuie să începem de undeva", a explicat el.

Un comitet condus de ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, şi negociatorul-şef palestinian Ahmad Qorei, se va reuni pentru prima dată la 12 decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici