Israelul a denunţat aderarea Autorităţii Palestiniene la Curtea Penală Internaţională

Publicat: 02 04. 2015, 00:46
Actualizat: 02 04. 2015, 00:47

Decizia privind aderarea Autorităţii Palestiniene la CPI este una „politică, cinică şi ipocrită”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nahshon.

Intenţia palestinienilor de a-i aduce în faţa justiţiei pe presupuşi criminali de război urmăreşte o „agendă politică”, a acuzat diplomatul israelian.

Autoritatea Palestiniană a devenit oficial, miercuri, cel de-al 123-lea membru al Curţii Penale Internaţionale.

„Aderarea la tratat este, cu siguranţă, doar un prim pas”, a afirmat vicepreşedintele CPI, Kuniko Ozaki, în timp ce îi arăta ministrului palestinian de Externe, Riyad al-Maliki, o ediţie simbolică a Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curţii cu sediul la Haga.

Astfel, Autoritatea Palestiniană „capătă toate drepturile, dar şi responsabilităţile unui stat care a aderat la statut”, a subliniat Okazaki.

De-acum, Autoritatea Palestiniană „este cu un pas mai aproape pentru a pune capăt unei ere lungi de impunitate şi nedreptate”, a apreciat la rândul său Riyad al-Maliki.

Mai devreme, vorbind de la Haga pentru postul public de radio palestinian, el a evocat „un punct de cotitură”.

Organizaţia Human Rights Watch a salutat decizia Autorităţii Palestiniene de a adera la CPI, apreciind că „merită sprijin internaţional” în pofida opoziţiei ferme a Statelor Unite, Canadei şi Israelului.

Statele Unite şi Israelul contestă valabilitatea deciziei privind aderarea Autorităţii Palestiniene la CPI, motivând că doar un stat recunoscut la nivel internaţional poate deveni membru al acestui organism juridic.

Autoritatea Palestiniană a recunoscut, la 1 ianuarie, competenţa CPI în presupuse crime comise începând cu 13 iunie 2014, adică din momentul în care Israelul a lansat o vastă campanie de arestări urmată de un război în Fâşia Gaza.

Curtea Penală Internaţională are misiunea de a-i urmări în justiţie pe presupuşii autori de genociduri, crime de război şi crime împotriva umanităţii.