Autorităţile militare de la Tel Aviv au precizat că acest „gest umanitar excepţional” a fost efectuat la solicitarea Statelor Unite şi unor ţări europene, fiind pentru prima oară de la începutul războiului civil sirian, izbucnit în urmă cu şapte ani, când Israelul permite refugiaţilor sirieni să pătrundă pe teritoriul său, informează agenţia de ştiri Dpa.
Cotidianul german Bild a relatat că refugiaţii sunt membri ai organizaţiei umanitare insurgente siriene Căştile Albe şi familiile lor,
Un purtător de cuvânt al forţelor israeliene a refuzat să confirme informaţiile, afirmând însă că Israelul reiterează că nu intenţionează să intervină în conflictul civil din Siria şi continuă să considere că responsabilitatea pentru acest conflict aparţine actualului regim de la Damasc, relatează portalul de ştiri Ynet.
Totuşi, forţele israeliene au efectuat în Siria mai multe atacuri aeriene şi cu rachete în cursul conflictului, vizând în special transporturi de armament iranian spre mişcarea şiită libaneză Hezbollah, dar şi obiective controlate de forţele iraniene sau cele sprijinite de Teheran.
Forţele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, au lansat începând de luna trecută o amplă ofensivă împotriva rebelilor din sud-vestul Siriei, forţând zeci de mii de persoane să fugă spre zonele de frontieră cu Israelul şi Iordania.
Organizaţia umanitară Căştile Albe, care acţionează în zone controlate de rebeli, a salvat peste 100.000 de vieţi de la debutul conflictului civil din Siria, potrivit Departamentului de Stat de la Washington.