Israelul a extins obiectivele campaniei pentru a include securizarea frontului nordic împotriva Hezbollah

Israelul a extins obiectivele campaniei sale de aproape un an în Gaza pentru a include securizarea frontului nordic împotriva Hezbollah, sporind temerile legate de o escaladare a conflictului său cu grupul militant din Liban.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Israelul a extins obiectivele campaniei pentru a include securizarea frontului nordic împotriva Hezbollah

Israelul a extins obiectivele campaniei pentru a include securizarea frontului nordic împotriva Hezbollah

Cabinetul de securitate al premierului Benjamin Netanyahu a votat marţi dimineaţă pentru a adăuga „întoarcerea locuitorilor din nord în siguranţă la casele lor” la obiectivele războiului, a declarat biroul de presă a lui Netanyahu. „Israelul va continua să acţioneze pentru a pune în aplicare acest obiectiv”, relatează FT.
 
Decizia este văzută de analişti ca o declaraţie de intenţie, care marchează o schimbare a priorităţilor pentru Forţele de Apărare ale Israelului în contextul continuării războiului împotriva militanţilor Hamas din Gaza.
 
Aceasta vine în contextul în care confruntările transfrontaliere dintre Israel şi Hezbollah s-au intensificat în ultimele săptămâni şi în contextul creşterii furiei publice faţă de incapacitatea guvernului Netanyahu de a rezolva criza pe un front care a fost considerat secundar faţă de campania din Gaza.
 
Hezbollah a început să tragă în nordul Israelului la o zi după atacul Hamas din Gaza din 7 octombrie, declanşând un război de uzură de nivel scăzut între forţele israeliene şi grupul susţinut de Iran. Peste 60 000 de locuitori din nordul Israelului şi aproximativ 100 000 din sudul Libanului au fost strămutaţi din casele lor de luni de zile.
 
În timpul reuniunii săptămânale a cabinetului de duminică, Netanyahu a făcut cele mai ferme comentarii de până acum cu privire la Hezbollah, spunând că este atent la „angoasa” locuitorilor din nordul Israelului şi promiţând că „situaţia actuală nu va continua”.
 
Preşedintele american Joe Biden încearcă de luni de zile să medieze o soluţie diplomatică la criza Israel-Hizbollah, trimisul special Amos Hochstein deplasându-se din nou în Israel în această săptămână.
 
Aceste eforturi au eşuat pe fondul intenţiei declarate a Hezbollah de a continua să tragă în Israel atâta timp cât războiul din Gaza continuă. Încercările diplomatice simultane de a negocia un acord care ar opri luptele din Gaza şi ar returna ostaticii israelieni capturaţi la 7 octombrie au eşuat, de asemenea.
 
După întâlnirea de luni cu Hochstein la Ierusalim, Netanyahu a declarat că este nevoie de o „schimbare fundamentală a situaţiei de securitate din nord” pentru a permite întoarcerea în siguranţă a rezidenţilor israelieni strămutaţi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici