Israelul a plantat exploziv în pagerele Hezbollah fabricate în Taiwan - surse

Agenţia de spionaj Mossad din Israel a instalat o cantitate mică de exploziv în interiorul a 5.000 de pagere fabricate din Taiwan, comandate de grupul libanez Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marţi, au declarat pentru Reuters o sursă libaneză din domeniul securităţii şi o altă sursă.

Urmărește
569 afișări
Imaginea articolului Israelul a plantat exploziv în pagerele Hezbollah fabricate în Taiwan - surse

Israelul a plantat exploziv în pagerele Hezbollah fabricate în Taiwan - surse

Operaţiunea a fost catalogată drept o încălcare fără precedent a securităţii Hezbollah. Aceasta a dus la detonarea a mii de pagere în Liban, ucigând nouă persoane şi rănind alte aproape 3.000, inclusiv luptătorii grupului şi ambasadorul Iranului la Beirut.

Complotul pare să fi fost în pregătire de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters. Sursa libaneză a declarat că grupul a comandat 5.000 de pagere produse de Gold Apollo, cu sediul în Taiwan. Aparatele au fost livrate la începutul acestui an. Sursa a mai arătat că este vorba despre modelul de pager AP924, ale cărui dispozitive au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producţie”.

„Mossadul a injectat o placă din interiorul dispozitivului cu material exploziv care primeşte un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar şi cu orice dispozitiv sau scaner", a spus sursa.

O altă sursă a explicat că până la trei grame de explozibili au fost ascunse în noile pagere şi au rămas „nedetectate” de Hezbollah de luni de zile.

Luptătorii Hezbollah folosesc multe pagere cu o tehnică rudimentară pentru a încerca să evite monitorizarea israeliană. Pagerele din buzunare au sunat şi apoi au explodat, au relatat martorii. Incidentul fără precedent a avut loc marţi în mai multe regiuni din Liban. Şefii grupării le-au cerut tuturor celor care au astfel de aparate să le arunce.

Aparatele au explodat marţi începând cu ora locală 15.30. Incidentul a ţinut zeci de minute. Armata israeliană şi producătorul de pagere nu au comentat incidentul de marţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici