- Home
- Externe
- TEL AVIV/WASHINGTON, (16.02.2021, 15:34)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Israelul avertizează că s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joe Biden privind Iranul
- Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden, privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015, afirmă noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan.
- Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.
Urmărește
5156 afișări
Israelul avertizează că s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joe Biden privind Iranul
Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015, afirmă noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan.
„Nu vom putea fi parte a unui astfel de proces dacă noua Administraţie de la Washington revine în Acordul nuclear iranian", a declarat ambasadorul Gilad Erdan pentru Postul de radio militar din Israel, conform cotidianului Haaretz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Credem că dacă Statele Unite revin în acelaşi acord din care s-au retras, toate instrumentele de presiune vor fi pierdute. În mod esenţial, în momentul în care vor fi eliminate sancţiunile, iranienii nu vor mai putea fi stimulaţi în mod real să negocieze şi să accepte un acord care să poată exclude în mod real capabilităţile nucleare", a argumentat Gilad Erdan.
Guvernul Israelului a semnalat în trecut că ar putea lansa unilateral o acţiune militară pentru oprirea programului nuclear iranian în cazul în care eforturile diplomatice vor eşua.
„Vom folosi acest acord ca platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic şi la activităţile destabilizatoare ale Iranului. Ţinând cont de aceste lucruri, suntem încă departe de obiective", a explicat recent Antony Blinken, noul secretar de Stat american.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile, subliniind că Teheranul a luat "decizia finală şi ireversibilă" de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.
Fostul ambasadorul al Israelului în SUA Ron Dermer a îndemnat în decembrie 2020 Administraţia Joseph Biden să nu revină în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.
Recent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră "neverosimile din punct de vedere tehnic" informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.
Iranul nu are un program nuclear militar în acest moment, dar ar putea iniţia activităţi pentru a produce arme atomice dacă nu sunt anulate sancţiunile internaţionale, a avertizat săptămâna trecută Mahmoud Alavi, ministrul iranian al Informaţiilor. "Programul nostru nuclear este paşnic, iar fatwa (decretul islamic -n.red.) emis de liderul suprem a interzis armele nucleare, dar, dacă împing Iranul în această direcţie, atunci nu ar mai fi vina Iranului, ci a celor care au împins ţara în această direcţie", a declarat Mahmoud Alavi. Declaraţiile ministrului iranian al Informaţiilor reprezintă o ocazie rară în care Administraţia de la Teheran semnalează că ar putea iniţia un program nuclear militar. Iranul insistă că actualul program atomic este strict civil. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a emis în anii 1990 un decret islamic (fatwa) prin care a interzis posibilitatea deţinerii de arme nucleare de către Iran.
Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, a estimat acum două săptămâni că Iranul are nevoie de cel puţin "un an sau doi" pentru a fabrica o bombă nucleară, contrazicându-l pe noul secretar de Stat american, Antony Blinken, care a evocat un termen de "câteva săptămâni".
În replică, Administraţia din Iran a respins acuzaţiile Statelor Unite şi Israelului, subliniind că nu are un program nuclear militar. "Iranul nu încearcă să se doteze cu arme nucleare. Dacă am fi vrut să fabricăm o bombă nucleară, am fi putut face acest lucru în trecut, dar am stabilit că armele nucleare nu ne-ar consolida securitatea şi că sunt în contradicţie cu poziţiile noastre ideologice. De aceea, nu am vrut niciodată să fabricăm arme nucleare", a declarat săptămâna trecută Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe. Mohammad Javad Zarif a subliniat că Iranul vrea o nouă relaţie cu Statele Unite şi a cerut aderarea din nou a Washingtonului la Acordul nuclear iranian.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Două miliarde de lămpi au fost reciclate în Europa. Deşeurile ar putea înconjura Terra de cinci ori
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe