Israelul îi interzice agenţiei umanitare UNRWA să opereze în ţară

Israelul a adoptat luni o lege care interzice agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni, UNRWA, să opereze în ţară, lucru care ar putea afecta activitatea acesteia în Gaza, relatează Reuters.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Israelul îi interzice agenţiei umanitare UNRWA să opereze în ţară

Israelul îi interzice agenţiei umanitare UNRWA să opereze în ţară

Parlamentarii care au elaborat legea au citat implicarea unor angajaţi ai UNRWA în atacul din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului şi faptul că unii angajaţi ai agenţiei au fost membri ai Hamas şi ai altor grupuri armate.

Legislaţia a alarmat Organizaţia Naţiunilor Unite şi unii dintre aliaţii occidentali ai Israelului, care se tem că aceasta ar agrava şi mai mult situaţia umanitară din Gaza, unde Israelul luptă de un an cu militanţii Hamas. Interdicţia nu face referire la operaţiunile din teritoriile palestiniene sau din alte părţi.

Agenţia UNRWA are zeci de mii de angajaţi şi oferă educaţie, sănătate şi ajutor pentru milioane de palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban şi Siria. Aceasta a avut mult timp relaţii tensionate cu Israelul, dar acestea s-au deteriorat brusc de la începutul războiului din Gaza, iar Israelul a solicitat în mod repetat desfiinţarea UNRWA şi transferul responsabilităţilor sale către alte agenţii ale ONU.

ONU a declarat în august că nouă angajaţi ai UNRWA ar fi fost implicaţi în atacul din 7 octombrie şi au fost concediaţi. Ulterior, s-a descoperit că un comandant Hamas din Liban - ucis luna trecută într-un atac israelian - avea un loc de muncă în cadrul UNRWA. Un alt comandant, ucis în Gaza săptămâna trecută, era angajat ca lucrător umanitar.

„Dacă Organizaţia Naţiunilor Unite nu este dispusă să cureţe această organizaţie de terorism, de activiştii Hamas, atunci trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura că ei nu vor mai putea face rău poporului nostru niciodată”, a declarat deputatul israelian Sharren Haskel.

Un purtător de cuvânt al UNRWA a declarat înainte de vot că legea propusă ar fi un „dezastru” şi ar avea un impact serios asupra operaţiunii umanitare din Gaza şi Cisiordania.

Înainte ca legislaţia să fie adoptată, miniştrii de externe din Franţa, Germania, Marea Britanie, Japonia şi Coreea de Sud, Canada şi Australia au emis o declaraţie prin care îşi exprimau „profunda îngrijorare”.

„Este esenţial ca UNRWA şi alte organizaţii şi agenţii ale ONU să fie pe deplin capabile să furnizeze ajutor umanitar şi asistenţă celor care au cea mai mare nevoie, îndeplinindu-şi mandatele în mod eficient”, se arată în declaraţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici