Israelul îşi va menţine politica evazivă privind înarmarea nucleară
Israelul îşi va menţine cu sprijinul Statelor Unite politica evazivă privind problema înarmării nucleare, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului israelian al Afacerilor Externe, Dany Ayalon.
Centrala nucleară de la Dimona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Această politică evazivă constituie unul dintre fundamentele securităţii naţionale israeliene şi Statele Unite o consideră foarte importantă. Nu există niciun motiv pentru care americanii să îşi modifice abordarea sau pentru ca poziţia israeliană să se schimbe", a declarat Ayalon, la postul de radio militar.
De peste 40 de ani, diferitele Guverne israeliene afirmă că ţara lor nu va fi "prima care va introduce armamentul nuclear în Orientul Mijlociu". Dar, potrivit experţilor militari străini, statul evreu dispune de un arsenal nuclear conţinând peste 200 de bombe atomice.
"Continuăm să spunem că Israelul nu va fi prima ţară care va prezenta arma nucleară în Orientul Mijlociu. Această politică va continua şi nicio presiune a niciunei ţări nu o va face să se schimbe", a adăugat ministrul adjunct.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Un campion şi-a pierdut toate medaliile olimpice în incendiile din LA. CIO promite să le înlocuiască
-
Detalii din culise: Capturarea nord-coreenilor de către Ucraina oferă o perspectivă rară asupra alianţei cu Rusia
-
Grevă în Belgia. Sunt afectate traficul aerian şi feroviar, şcolile s-au închis
Ayalon a făcut aceste declaraţii înainte de un summit la Washington, la care Obama a invitat aproximativ 40 de lideri ai lumii pentru a discuta pe teme de securitate şi neproliferare, la 12 şi 13 aprilie.
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, urmează să participe la acest summit.
Politica evazivă constituie poziţia oficială israeliană, de la adoptarea sa în 1965, data inaugurării centralei nucleare de la Dimona, în Negev, în sudul Israelului.
Statul evreu a încheiat o "înţelegere" în 1969 cu Statele Unite, în termenii căreia liderii israelieni se abţin de la orice declaraţie publică privind potenţialul nuclear al ţării lor şi nu efectuează niciun test nuclear. În schimb, Washingtonul s-a angajat să se abţină de la exercitarea unor presiuni în acest dosar.
Ca o măsură de precauţie, întreg programul este acoperit de cenzură militară, pe care presa israeliană o evită, retrăgându-se în spatele părerii "experţilor străini".
Pentru a evita orice intervenţie străină, Israelul s-a abţinut, ca şi India, Pakistan şi Cuba, de la semnarea Tratatului de neproliferare nucleară, ceea ce îi permite să nu se supună inspecţiilor Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, cu sediul la Viena.
Niciun lider israelian nu a îndrăznit până în prezent să încalce tabuul, recunoscând existenţa unui arsenal nuclear. Dar în ultimii ani, aluziile privind acest dosar au devenit din ce în ce mai transparente, în special din partea lui Shimon Peres, actualul preşedinte, considerat drept "părintele" programului nuclear israelian, lansat în strânsă cooperare cu Franţa, la sfârşitul anilor '50.
În noiembrie 2001, Shimon Peres a recunoscut, într-un documentar difuzat de postul public de televizune israelian, că Franţa a acceptat în 1956 să furnizeze Israelului o "capacitate nucleară". "Dintre cele patru ţări care aveau în acea perioadă capacităţi nucleare, Statele Unite, Uniunea Sovietică şi Marea Britanie, Franţa era singura care ar fi putut să ne ajute", a recunoscut Peres.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO