Israelul lansează lovituri puternice asupra Libanului; SUA şi Marea Britanie îndeamnă la calm

Avioanele de război israeliene au efectuat joi târziu cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război, intensificând conflictul dintre Israel şi gruparea armată libaneză Hezbollah, pe fondul apelurilor la reţinere.

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Israelul lansează lovituri puternice asupra Libanului; SUA şi Marea Britanie îndeamnă la calm

Israelul lansează lovituri puternice asupra Libanului; SUA şi Marea Britanie îndeamnă la calm

Casa Albă a declarat că o soluţie diplomatică este realizabilă şi urgentă, iar Marea Britanie a făcut apel la o încetare imediată a focului între Israel şi Hezbollah, scrie Reuters. Statele Unite sunt „speriate şi îngrijorate de o potenţială escaladare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în cadrul unei şedinţe de informare.

Loviturile intense au urmat atacurilor de la începutul săptămânii atribuite de Liban şi Hezbollah Israelului, care au aruncat în aer radiouri şi pagere Hezbollah, ucigând 37 de persoane şi rănind aproximativ 3.000 în Liban.

În operaţiunea de joi noaptea, armata israeliană a declarat că avioanele sale au luat la ţintă şi au lovit, timp de două ore, sute de lansatoare multiple de rachete din sudul Libanului, care urmau să fie trase spre Israel.

Bombardamentul a inclus mai mult de 52 de lovituri în sudul Libanului după ora 21.00, a declarat agenţia de presă de stat libaneză NNA. Trei surse de securitate libaneze au declarat că acestea au fost cele mai puternice lovituri aeriene de la începutul conflictului în octombrie.

Nu au fost raportate victime.

Armata israeliană a promis că va continua să atace Hezbollah şi a declarat că loviturile sale de joi au atins aproximativ 100 de lansatoare de rachete şi alte ţinte din sudul Libanului.

Într-un discurs televizat, joi, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că exploziile dispozitivelor de marţi şi miercuri „au depăşit toate liniile roşii”.

„Inamicul a depăşit toate controalele, legile şi morala”, a spus el, adăugând că atacurile „ar putea fi considerate crime de război sau o declaraţie de război”.

Israelul nu a comentat în mod direct detonările radio şi pagerelor, despre care surse de securitate spun că au fost probabil efectuate de Mossad, care are o lungă istorie în efectuarea de atacuri sofisticate pe teritoriul străin.

Misiunea libaneză la ONU a afirmat joi, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, că Israelul este responsabil de detonarea dispozitivelor prin intermediul mesajelor electronice şi al explozivilor implantaţi în ele înainte ca acestea să ajungă în Liban, în conformitate cu teoriile care au circulat după explozii.

Consiliul de Securitate, format din 15 membri, urmează să se reunească vineri cu privire la explozii. Premierul libanez Najib Mikati a făcut apel la Consiliul de Securitate să ia o poziţie fermă pentru a opri „agresiunea” şi „războiul tehnologic” al Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici