Israelul le cere SUA să-i furnizeze mai mult armament

Israelul a înaintat o solicitare Statelor Unite în vederea achiziţionării unor bombe "inteligente" pentru forţele aeriene israeliene, în timpul vizitelor efectuate la Washington de ministrul Apărării, Ehud Barak, alături de alţi oficiali israelieni, relatează Haaretz.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Israelul le cere SUA să-i furnizeze mai mult armament

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste cereri vizează achiziţionarea de bombe JDAM (Joint Direct Attack Munition) pentru forţele aeriene israeliene, cât şi extinderea semnificativă a stocurilor de armament ale armatei amerciane în Israel. Solicitările au făcut obiectul discuţiilor purtate cu ocazia vizitelor efectuate recent la Washington de ministrul Apărării, Ehud Barack, şi de directorul general al Ministerului Apărării, Udi Shani, cu oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei americane şi Congresului.

Lista de priorităţi evidenţiază ameninţările aduse securităţii cu care se va confrunta Israelul în următorii ani, potrivit oficialilor din domeniul Apărării, precum eventualitatea unui război prelungit, care ar implica mobilizarea forţelor aeriene israeliene pentru a ataca mai multe ţinte, dar şi necesitatea asigurării de piese de schimb suficiente şi provizii.

Israelul a solicitat de asemenea bombe JDAM pentru a creşte numărul acestor muniţii în arsenalul său. Acest tip de bombe au fost folosite cu precădere în operaţiunile recente, inclusiv în războiul din 2006 împotriva Libanului şi în operaţiunea asupra Fâşiei Gaza din 2008.

Israelul vrea, de asemenea, creşterea cu aproape 50% a echipamentelor deţinute de armata americană în depozitele de urgenţă din Israel. Administraţia Obama a plasat depozitele în decembrie 2009 în Israel, în cadrul îmbunătăţirii asistenţei pentru securitate acordată Israelului de către Statele Unite. Până în prezent, echipamente americane în valoare de 600 de milioane de dolari au fost stocate în Israel.

În depozitele americane se află rachete, bombe, muniţie pentru avioane şi vehicule blindate, dar şi alte arme. Echipamentele sunt asemănătoare cu cele deja folosite de forţele israeliene de apărare şi pot fi folosite în caz de necesitate cu permisiunea Statelor Unite. Decizia Statelor Unite are două scopuri: plasarea echipamentelor militare în apropierea teatrelor de operaţiuni unde ar putea fi mobilizaţi militarii americani şi sprijinirea aliatului în caz de necesitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici