Israelul le interzice militarilor săi să mai meargă în Turcia

Militarii israelieni au primit, duminică, ordinul de a nu se mai deplasa în Turcia, în cadrul misiunilor militare sau din motive "private", a anunţat biroul de luptă împotriva terorismului, un organism aflat în subordinea biroului premierului.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Israelul le interzice militarilor săi să mai meargă în Turcia

Israelul le interzice militarilor săi să mai meargă în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această măsură a fost luată din cauza ameninţărilor la adresa israelienilor, în urma asaltului lansat la 31 mai de un commando israelian în apele internaţionale, împotriva unei flotile, din care făcea parte şi o navă turcească, ce transporta militanţi propalestinieni şi ajutoare către Fâşia Gaza.

Nouă cetăţeni turci au fost ucişi în această operaţiune, care a declanşat manifestaţii de protest în Turcia şi a condus la rechemarea ambasadorului turc de la Tel Aviv.

Interdicţia vizează mai ales rezerviştii, care obişnuiesc să îşi petreacă vacanţele în Turcia, una dintre destinaţiile favorite ale israelienilor în ultimii ani.

Puternicele tensiuni dintre cele două ţări, anterior aliaţi strategici, au provocat anularea a mii de sejururi în Turcia, potrivit unor specialişti din domeniul turismului, citaţi de presa israeliană.

Autorităţile turce au evaluat între 10.000 şi 20.000 numărul acestor anulări.

Autorităţile israeliene au făcut apel la israelieni, încă din ziua asaltului, să îşi amâne planurile de vizită în Turcia.

De asemenea, armata turcă a dat publicităţii un document oficial în care Israelul este absent din cadrul manevrelor aeriene internaţionale prevăzute în curând în spaţiul aerian al Turciei. Această absenţă confirmă hotărârea Guvernului turc de a exclude Israelul de la trei manevre comune, în urma raidului.

În 2009, 311.500 de turişti israelieni au vizitat Turcia, în special staţiunile balneare de la Marea Egee.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici