LIVE TEXT  Israelul urmează să lanseze un atac masiv, care ar putea viza instalaţiile petroliere ale Iranului / Lupte intense între trupele israeliene şi Hezbollah în sudul Libanului / Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul Iranului

  • Israelul va lansa în câteva zile o „răzbunare semnificativă” la atacul cu rachete al Iranului, care ar putea viza instalaţiile de producţie de petrol, potrivit site-ului de ştiri Axios, relatează SkyNews.
  • Cel puţin cinci rachete israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului miercuri dimineaţă, a declarat o sursă de securitate libaneză, în timp ce armata israeliană a declarat că vizează instalaţii Hezbollah şi a emis mai multe ordine de evacuare.
  • Statele Unite au declarat că discută un răspuns comun după ce Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului.
Urmărește
4116 afișări
Imaginea articolului Israelul urmează să lanseze un atac masiv, care ar putea viza instalaţiile petroliere ale Iranului / Lupte intense între trupele israeliene şi Hezbollah în sudul Libanului / Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul Iranului

Iran anunţă utilizarea a patru tipuri de rachete balistice în atacul asupra Israelului

Iran a lansat marţi un atac asupra Israelului folosind patru tipuri diferite de rachete balistice cu rază medie, conform agenţiei de ştiri Fars, afiliate Gărzii Revoluţionare iraniene, scrie The Wall Street Journal. Printre acestea se numără rachetele Emad şi Ghadr, utilizate anterior în atacurile din aprilie, dar şi două dintre cele mai noi şi avansate rachete ale Iranului, Kheibar Shekan şi Fattah, toate având o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.
 
Racheta Kheibar Shekan, denumită „Zdrobitorul Kheibar,” a fost introdusă în 2022 şi evocă o bătălie istorică între musulmani şi evrei din Arabia secolului al VII-lea. Iran susţine că atât Kheibar Shekan, cât şi sistemul Fattah sunt concepute pentru a evita sistemele de apărare aeriană. Armata israeliană a refuzat să comenteze asupra muniţiei utilizate de Iran.

Confruntări la graniţa cu Liban

Cel puţin 14 soldaţi israelieni au fost ucişi în confruntările cu Hezbollah la graniţa cu Liban, conform surselor israeliene citate de Sky News Arabia. Aceste lupte violente au început încă din dimineaţa zilei de astăzi, intensificând tensiunile în regiune.
 
Între timp, Benny Gantz, politician israelian de prim rang, a fost văzut rugându-se acasă pentru pacea soldaţilor, alături de emisarul Chabad, rabinul Nahum Cohen. Acest gest reflectă o dorinţă de reconciliere într-o perioadă critică pentru Israel.
 
La nivel internaţional, Sky News raportează că Marea Britanie şi Statele Unite nu intenţionează să sprijine Israelul într-o eventuală lansare de atacuri directe împotriva Iranului. 
 
Situaţia rămâne tensionată, mai ales după ce, conform Canalului 12 din Israel, iranienii au arătat o reţinere notabilă în acţiunile lor recente, dar au demonstrat că au capacitatea de a lovi oriunde doresc.

Armata israeliană anunţă că un militar a fost ucis în Liban

Un militar israelian a fost ucis în luptă în Liban, a declarat miercuri armata, în urma unei incursiuni a armatei israeliene peste graniţă la începutul acestei săptămâni pentru a viza poziţiile Hezbollah.

„Căpitanul Eitan Itzhak Oster, în vârstă de 22 de ani... a căzut în timpul unei lupte în Liban”, a precizat armata într-un comunicat.

Trupele israeliene din sudul Libanului au început luptele terestre cu Hezbollah

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat noi imagini cu Divizia 98, care desfăşoară operaţiuni în Libanul de Sud, după lansarea operaţiunii terestre luni noapte, scrie The Times of Israel.

IDF a declarat că divizia este implicată în lupte de aproape cu operativi Hezbollah, precum şi în coordonarea atacurilor aeriene asupra combatanţilor şi poziţiilor grupării teroriste.

Unitatea de comando Egoz a diviziei a distrus o poziţie Hezbollah, inclusiv un lansator de rachete şi un depozit de explozibili, conform IDF.

Mai bine de 150 de locaţii Hezbollah au fost lovite de Forţele Aeriene Israeliene în cadrul acestor operaţiuni, adaugă armata.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul Iranului asupra Israelului

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte miercuri pentru a discuta despre escaladarea ostilităţilor în Orientul Mijlociu, după ce numeroase ţări şi Uniunea Europeană au denunţat atacul iranian.

„Am programat o reuniune” miercuri, la ora locală 10:00 (17:00, ora României), a anunţat preşedinţia eleveţiană a Consiliului de Securitate al ONU.

Preşedintele american Joe Biden a reafirmat că Statele Unite „susţin complet” Israelul, vizat marţi într-un atac iranian care a fost „respins” şi care s-a dovedit „ineficient”, în opinia sa.

Kremlinul face apel la reţinere în Orientul Mijlociu după atacul iranian asupra Israelului

Kremlinul a declarat miercuri că situaţia din Orientul Mijlociu evoluează într-o direcţie alarmantă şi a făcut apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia a avut contacte cu toate părţile şi condamnă orice acţiune care provoacă moartea civililor.

Armata israeliană a declarat miercuri că unităţi regulate de infanterie şi blindate s-au alăturat operaţiunilor terestre din sudul Libanului, intensificând presiunea asupra Hezbollah, în timp ce Israelul se pregăteşte să riposteze la un atac iranian cu rachete.

Egiptul condamnă escaladarea „periculoasă” a Israelului în sudul Libanului

Guvernul egiptean a condamnat ceea ce a numit o escaladare israeliană „periculoasă” în sudul Libanului şi a respins orice încercare de a impune o „nouă situaţie” pe teren care încalcă suveranitatea libaneză, potrivit unui comunicat publicat miercuri.

Case din centrul Israelului, avariate de undele de şoc din timpul atacului iranian

Undele de şoc provocate de atacul cu rachete al Iranului au avariat mai multe locuinţe din centrul Israelului, au declarat miercuri autorităţile din ţară, citate de CNN.

Oficialii din oraşul Hod Hasharon au oferit asistenţă unui număr de aproximativ 100 de gospodării afectate, au declarat autorităţile miercuri, adăugând că nu au fost raportaţi răniţi.

Peste 100 de rachete au fost lansate din Iran către Israel în seara de marţi, potrivit unei declaraţii a Forţelor de apărare israeliene. Sirenele au răsunat în toată ţara, în timpul atacului cu rachete care a vizat în special oraşele Tel Aviv, Ierusalim şi Haifa.

Iranul prelungeşte închiderea spaţiului aerian până joi dimineaţă

 Iranul va prelungi închiderea spaţiului său aerian până joi dimineaţă, a anunţat miercuri publicaţia semioficială Mehr News, citată de CNN.

„Pentru a menţine siguranţa zborurilor şi condiţiile din regiune, toate zborurile din întreaga ţară vor fi anulate până mâine, la ora 5 dimineaţa”, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran.

Organizaţia anunţase în seara de marţi că toate zborurile din întreaga ţară vor fi anulate până miercuri dimineaţă.

Aeroportul Ben Gurion din Israel a fost închis şi el pentru scurt timp, iar spaţiul aerian israelian a fost închis timp de puţin peste o oră în noaptea de marţi spre miercuri, pe fondul atacului cu rachete.

Olaf Scholz: Iranul riscă să dea foc întregii regiuni

Cancelarul german Olaf Scholz face apel la Iran şi Hezbollah să înceteze imediat atacurile asupra Israelului şi avertizează că Iranul riscă să inflameze întreaga regiune, scrie haaretz.com.

Germania şi partenerii săi vor continua să lucreze pentru o încetare a focului, a mai spus cancelarul.

„Iranul riscă să dea foc întregii regiuni, iar acest lucru trebuie împiedicat cu orice preţ. Hezbollah şi Iranul trebuie să înceteze imediat atacurile asupra Israelului”, spune el.

Hezbollah afirmă că a intrat în conflict cu trupele israeliene care au încercat să se „infiltreze” în Liban

Hezbollah a declarat miercuri că s-a confruntat cu soldaţi israelieni care au încercat să se infiltreze în Liban şi a vizat, de asemenea, trupele israeliene de peste graniţă, potrivit comunicatelor grupului libanez susţinut de Iran.

Luptătorii Hezbollah au înfruntat „o forţă de infanterie inamică israeliană care a încercat să se infiltreze în satul Adaysseh... şi s-au ciocnit cu ei... şi i-au forţat să se retragă”, se arată într-un comunicat.

Hezbollah a mai declarat că luptătorii săi au vizat „o mare forţă de infanterie” în Misgav Am, dincolo de graniţă, cu „rachete”, precum şi adunări de trupe în alte trei locaţii.

De săptămâna trecută, Israelul bombardează puternic Libanul, în special sudul ţării, afirmând că vizează locaţiile Hezbollah.

Iranul afirmă că acţiunea împotriva Israelului este încheiată

Iranul a exercitat „autoapărarea” împotriva Israelului şi acţiunea sa este încheiată, cu excepţia cazului în care „regimul israelian decide să invite la noi represalii”, a declarat ministrul iranian de Externe Abbas Araqchi într-o postare pe platforma de socializare X.

Teheranul a lansat marţi aproximativ 200 de rachete asupra Israelului ca represalii pentru uciderea mai multor lideri ai grupărilor militante aliate Iranului.

Araqchi a declarat că Teheranul a cerut Washingtonului să nu intervină în urma atacului său asupra Israelului.

SUA şi Israelul pregătesc un răspuns comun la atacul iranian cu rachete

Statele Unite au declarat că discută despre un răspuns comun după ce Iranul a lansat un atacu cu rachete asupra Israelului, avertizând Teheranul cu privire la „consecinţe grave”.

Israelul a promis că va face Iranul să „plătească” după atacul de marţi seara, majoritatea rachetelor fiind interceptate, şi a promis că va lovi „puternic Orientul Mijlociu”.

Teheranul, la rândul său, a ameninţat că va lovi infrastructura din Israel dacă teritoriul său va fi atacat.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Site-ul de ştiri Axios, cu sediul în SUA, raportează că Israelul va lansa o „răzbunare semnificativă” la atacul cu rachete al Iranului în câteva zile, care ar putea viza instalaţiile de producţie de petrol.

Mai multe explozii avut loc, miercuri dimineaţă, în Beirut.

Armata israeliană a confirmat că loveşte „ţinte Hezbollah”.

Anterior, locuitorii din unele zone din suburbiile sudice ale capitalei libaneze au fost avertizaţi să-şi evacueze casele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici