- Home
- Externe
- (23.02.2021, 08:08)
- Beatrice Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Israelul va compensa familiile copiilor dispăruţi în anii 1950. Medicii i-au asigurat pe părinţii biologici că micuţii lor au murit, dar nu le-au văzut niciodată trupurile
- Israelul va despăgubi familiile copiilor, în principal yemeniţi, dispăruţi în anii care au urmat creării statului ebraic.
- Statul va plăti în total 162 milioane de sicli familiilor (aproximativ 41 de milioane de euro).
- În 2016, Benjamin Netanyahu a declarat că este în favoarea deschiderii dosarelor care urmau să rămână secrete până în 2031.
Urmărește
3905 afișări
Israelul va despăgubi familiile copiilor, în principal yemeniţi, dispăruţi în anii care au urmat creării statului ebraic, a anunţat luni premierul Benjamin Netanyahu, numind cazul unul dintre cele mai „dureroase” din ţară, notează Le Figaro.
Activiştii pentru drepturile omului şi familiile evreieşti imigrante, majoritatea din Yemen, au susţinut de zeci de ani că mii de copii au fost luaţi de la părinţii lor după 1948.
Potrivit acestora, copiii au fost daţi cuplurilor evreieşti Ashkenazi (originari din Europa Centrală şi de Est) din Israel şi din străinătate. Medicii i-au asigurat apoi pe părinţii biologici că micuţii lor au murit, dar nu le-au predat trupurile. Acest caz a dat naştere la acuzaţii de rasism şi „discriminare” formulate de sefardici (evreii din est) împotriva „instituţiei” controlate de Ashkenazi care a fondat statul.
"Este timpul ca suferinţa familiilor din care au fost luaţi bebeluşii să fie recunoscută de stat (...) şi ca aceste familii să fie despăgubite", a declarat Benjamin Netanyahu. El a subliniat totuşi că banii nu vor repara „suferinţa cumplită” şi „insuportabilă” a familiilor din Yemen sau din alte ţări arabe şi din Balcani.
Statul va plăti în total 162 milioane de sicli familiilor (aproximativ 41 de milioane de euro). Familiile copiilor morţi al căror loc de înmormântare este necunoscut vor primi 150.000 de sicli (aproximativ 37.800 de euro). Iar familiile copiilor a căror soartă rămâne necunoscută vor primi 200.000 de sicli, a declarat luni ministrul israelian de Finanţe, Israel Katz.
În 2016, Benjamin Netanyahu a declarat că este în favoarea deschiderii dosarelor care urmau să rămână secrete până în 2031. Câteva luni mai târziu, ţara a deschis arhivele. De-a lungul anilor, mai multe anchete oficiale au concluzionat că majoritatea copiilor dispăruţi au murit, subliniind condiţiile sanitare precare din taberele în care fuseseră găzduite familiile lor.
La scurt timp după crearea statului Israel, autorităţile au înfiinţat tabere pentru a gestiona fluxul de noi imigranţi evrei, în principal din ţări arabe, inclusiv 30.000 de yemeniţi. Investigaţiile oficiale nu au risipit îndoielile. În 2018, justiţia israeliană a autorizat deschiderea mormintelor copiilor evrei care au murit în anii 1950, precum şi analize genetice pentru a încerca să facă lumină asupra acestor dispariţii.
„Statul încearcă să reducă la tăcere familiile cu despăgubiri ridicole şi parţiale fără să-şi recunoască responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat”, a scris asociaţia Ahim VeKayamim care reuneşte familiile copiilor dispăruţi pe contul de Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe