Istanbulul, un magnet pentru imigranţi, între care şi români
Potrivit raportului, intitulat "Imigranţii din Istanbul în anii 2000", există trei mari motive pentru care emigranţii sunt atraşi de Istanbul. În primul rând, ţările vecine Turciei sunt afectate de conflicte politice şi sociale, iar emigranţilor din aceste state caută siguranţă şi o calitate a vieţii mai bună. În al doilea rând, Turcia este văzută ca un pod de legătură între Est şi Vest, o modalitate de a ajunge în ţări mai dezvoltate din Europa. În al treilea rând, graniţele turce sunt mai permisive decât majoritatea celor din ţările europene, în special din statele membre UE, care au legi stricte privind imigraţia.
Odată ajunşi în Turcia, imigranţii tind să meargă către Istanbul, deoarece integrarea este mai uşoară în oraşele cosmopolite, iar oportunităţile de a lucra la negru sunt mai numeroase pentru cei care nu deţin permise de rezidenţă.
Potrivit studului, există patru categorii de imigranţi în Istanbul. Primul grup este format din ucraineni, moldoveni, români şi ruşi, care vin în acest oraş pentru a munci în industria textilă, în domeniul casnic sau al divertismentului (cluburi de noapte şi baruri). Majoritatea acestor imigranţi vin legal, dar deseori depăşesc termenul vizei.
Al doilea grup de imigranţi provine din Orientul Mijlociu, din ţări ca Iran, Irak, Pakistan şi unele state asiatice. Aceştia vin fie pentru a se muta într-o altă ţară, fie pentru a rămâne în Turcia, dar nu primesc permis de reşedinţă.
Cel de-al treilea grup este format din persoane care au emigrat legal în Turcia şi care au permise de reşedinţă şi lucrează legal în această ţară. Potrivit studiului însă, procedurile legale sunt foarte complicate, iar majoritatea imigranţilor văd Turcia drept o destinaţie temporară, motiv pentru care nu solicită permise de reşedinţă. Al patrulea grup de imigranţi este format din solicitanţii de azil care au fugit de pericolele din ţările lor şi caută în Turcia un refugiu.