- Home
- Externe
- (12.04.2023, 21:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Istoria forţelor speciale britanice SAS şi legenda Căpitanului Price din Call of Duty: Modern Warfare
Forţele speciale britanice SAS: istorie, organizare şi operaţiuni
Urmărește
1743 afișări
Sursa - Activision
Forţele speciale britanice SAS (Special Air Service) sunt o unitate de elită a armatei britanice, specializată în operaţiuni de recunoaştere, sabotaj, contraterorism şi război neconvenţional.
Deviza lor este „Cine îndrăzneşte câştigă“.
SAS a fost înfiinţat pe bază de voluntariat în anul 1941, sub comanda lui David Stirling.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Iniţial, se chema „Detaşamentul L“ şi avea misiuni de ambuscadă şi sabotaj în spatele frontului din nordul Africii şi organiza acţiuni de dezinformare şi subminare a moralului inamicului nazist.
După al Doilea Război Mondial, SAS a fost desfiinţat şi reînfiinţat de mai multe ori, până când a devenit parte din Forţele Speciale ale Regatului Unit (UKSF) în 1987.
UKSF include şi alte unităţi speciale, cum ar fi Special Boat Service (SBS) - unitatea de forţe speciale a Marinei Regale a Regatului Unit şi Special Reconnaissance Regiment (SRR) - Regimentul special de recunoaştere.
SAS are un regiment activ (22 SAS) şi două regimente de rezervă (21 SAS şi 23 SAS).
Regimentul 22 SAS este organizat în patru escadroane, fiecare escadron având patru echipaje de câte 16 soldaţi. Fiecare echipaj se specializează într-un domeniu: alpinism, paraşutism, operaţiuni amfibii sau operaţiuni de mobilitate cu vehicule şi arme grele
Pentru a face parte din SAS, candidaţii trebuie să treacă printr-un proces riguros de selecţie care le testează aptitudinile militare, condiţia fizică, rezistenţa, iniţiativa şi voinţa. Selecţia durează aproximativ şase luni şi are o rată de eşec foarte mare. Cei care reuşesc devin membri ai uneia dintre cele mai prestigioase şi eficiente forţe speciale din lume
SAS a participat la numeroase conflicte şi misiuni în diverse zone ale globului.
Printre cele mai cunoscute se numără:
- intervenţia din Ambasada Iranului la Londra în 1980, când au eliberat 26 de ostatici luaţi de terorişti;
- războiul din Insulele Falkland în 1982, când au distrus avioane argentiniene de pe aeroportul Pebble Island;
- războiul din Golf în 1991, când au efectuat raiduri împotriva instalaţiilor irakiene de rachete Scud;
- războiul din Afganistan după 2001, când au luptat împotriva talibanilor şi al-Qaida;
- războiul din Irak după 2003, când au capturat lideri ai regimului lui Saddam Hussein şi au combătut insurgenţa
SAS este recunoscut pentru profesionalismul, curajul şi eficienţa sa.
A primit numeroase distincţii şi medalii pentru faptele sale de vitejie.
De asemenea, a influenţat formarea altor forţe speciale din lume, cum ar fi Delta Force din SUA sau GIGN din Franţa
SAS este supus unei politici stricte de confidenţialitate din partea guvernului britanic.
Membrii săi nu au voie să divulge detalii despre misiile lor.
Există puţine informaţii oficiale despre activitatea lor şi multe zvonuri şi speculaţii.
Unele dintre acestea au fost dezvăluite de foşti membri ai SAS care au scris cărţi sau au dat interviuri, dar nu toate sunt veridice sau complete.
Personajul Captain Price din seria de jocuri video Call of Duty Modern Warfare dezvoltată de Activision a fost inspirat după un soldat real: John McAleese.
McAleese a fost un membru al forţelor speciale britanice SAS, care a participat la eliberarea ostaticilor din Ambasada Iranului la Londra în 1980.
Acesta a fost unul dintre cei care au plasat explozibilul la fereastra ambasadei şi au intrat în clădire pentru a neutraliza teroriştii.
McAleese a avut o carieră impresionantă şi o mustaţă caracteristică, care au fost preluate de personajul din joc.
De asemenea, personajul Captain Price este influenţat de alte surse din cultura populară, cum ar fi filmul A Bridge Too Far, în care apare un ofiţer britanic cu numele Price şi cu o mustaţă similară.
În plus, apelativul lui Price, Bravo Six, este o referinţă la filmul Platoon, în care căpitanul Harris are acelaşi apelativ.
Personajul Captain Price a apărut pentru prima dată în jocul Call of Duty din 2003, ca un ofiţer al SAS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
A revenit în Call of Duty 2, ca un căpitan al Diviziei a 7-a Blindate.
În Call of Duty 4: Modern Warfare, personajul a fost reimaginat ca un căpitan al SAS în zilele noastre, implicat în lupta împotriva terorismului jihadist.
A continuat să apară în Call of Duty: Modern Warfare 2 şi Call of Duty: Modern Warfare 3, ca un lider al unei forţe internaţionale numită Task Force 141, pe durata celui de-al Treilea Război Mondial dintre Statele Unite ale Americii şi ultranaţionaliştii ruşi.
În 2019, personajul a fost reînnoit din nou în Call of Duty: Modern Warfare, care are loc într-o cronologie alternativă şi într-un cadru mai realist.
De această dată, el este interpretat de actorul Barry Sloane.
Sursa - Britannica
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20