„Principalul departament al Comisiei Ruse de Investigaţii a iniţiat o anchetă penală în privinţa tentativei de asasinat asupra cetăţeanului rus Iulia Skripal în oraşul britanic Salisbury, în baza articolelor 30.3.2 şi 105.2 din Codul Penal al Rusiei (tentativă de omor într-o manieră care reprezintă o ameninţare generală. O altă anchetă a fost declanşată în cazul morţii lui Nikolai Gluşkov la Londra. Investigaţiile se vor desfăşura în concordanţă cu legislaţia Rusiei şi cu dreptul internaţional. Comisia de Investigaţii va apela la experţi calificaţi şi este pregătită să coopereze cu agenţiile pentru aplicarea legii din Marea Britanie”, a precizat purtătorul de cuvânt al procuraturii, Svetlana Petrenko.
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.
Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie.
La 12 martie, omul de afaceri Nikolai Gluşkov, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit mort în locuinţa sa din Londra, iar circumstanţele sunt neclare. Gluşkov era prieten cu omul de afaceri Boris Berezovski, unul dintre criticii Kremlinului, şi a fost condamnat în lipsă la opt ani de închisoare pentru delapidare, într-un dosar care a vizat activitatea companiei aeriene Aeroflot.
După ce Boris Berezovski a fost găsit spânzurat în martie 2013, Nikolai Gluşkov a declarat că nu va crede niciodată că prietenul lui s-a sinucis.