Istoricul cutremurelor din Turcia. Cele mai devastatoare seisme din istoria peninsulei. Unul dintre cele mai violente a avut loc acum 21 de ani

  • Cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter nu sunt rare în Turcia
  • În 1999, un cutremur de 7,6 pe scara Richter a lovit Izmirul
  • Cel mai puternic cutremur, 7,8 pe Richter, a lovit estul Turciei în 1939
Urmărește
3024 afișări
Imaginea articolului Istoricul cutremurelor din Turcia. Cele mai devastatoare seisme din istoria peninsulei. Unul dintre cele mai violente a avut loc acum 21 de ani

Istoricul seismic al Turciei. Cele mai devastatoare cutremure din istoria peninsulei

Cutremurul de 7 pe scara Richter de ieri, de la Izmir, din Turcia, nu e nici pe departe o raritate. Turcia are o lungă istorie de cutremure violente.

Pe 17 august 1999, tot Izmirul a fost lovit de un cutremur de 7,6 pe scara Richter. Un cutremur care a deplasat cu 2,5 centimetri placa Anatoliană, pe care se află cea mai mare parte a Turciei. Cutremurul a făcut atunci peste 17.000 de victime şi peste 120.000 de clădiri au fost avariate.

„Dormeam toţi. Era în miezul nopţii, pe la 3 dimineaţa. Ne-am trezit şi totul se zgâlţâia. Cădirea se prăbuşea. Sunt oameni sub dărâmături care încă nu au fost scoşi. Panicaţi, am luat-o la fugă. Am văzut moartea cu ochii”, povesteşte Ayse Sari, un supravieţuitor al cutremurului din Izmir din 1999.

De-a lungul istoriei, cutremure de peste 7 pe scara Richter au fost relativ frecvente în Turcia. Mergând înapoi în timp, în 1509, un cutremur de 7,2 a dărâmat 102 moschei din Constantinopole.

În 1881 şi 1883, două cutremure de 7,3 au lovit coasta Mării Egee din Turcia, în 1912, un alt cutremur de 7,3 a zguduit zona Mării Marmara, iar în 1943, cutremurul din Ladik, de pe coasta Mării Negre a făcut în jur de 3.000 de victime.

În istoria recentă a rămas şi cutremurul din 1976, care a avut 7,5 grade, de la graniţa Turciei cu Iranul. Între 4.000 şi 5.000 de oameni şi-au pierdut vieţile atunci. În octombrie 2011, un cutremur de 7,2 pe Richter a lovit aceeaşi zonă de la graniţa cu Iranul.

Însă cel mai mare cutremur a lovit pe 26 decembrie 1939 oraşul Erzincan din estul Turciei. Cutremurul de 7,8 pe scara Richter a luat 32.700 de vieţi, iar furtuna şi inundaţiile care au urmat au urcat numărul victimelor la 50.000. Distrugerile au fost atât de mari, că supravieţuitorii au abandonat oraşul Erzincan şi au construit un alt oraş, la nord de acesta. A fost cutremurul care a determinat autorităţile turce să adopte reglementări seismice în construcţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici