Istoricul, filozoful şi scriitorul israelian Yuval Noah Harari a publicat recent în celebra revistă „Time” un articol de opinie privind răspândirea coronavirusului şi situaţia de criză în care se află o mare parte a lumii. „Este o iluzie să credem că ne putem apăra de un virus închizând graniţele”, spune Harari
De asemenea, într-o intervenţie live, filozoful a discutat cu jurnalista CNN, Christiane Amanpour, despre situaţia reală de criză în care se află omenirea.
„Nimeni nu a mai trăit ceea ce trăim acum şi de aceea totul pare foarte alarmant. Dar omenirea s-a mai confruntat cu astfel de crize şi atunci nu exista ştiinţa şi medicina pentru a identifica viruşii şi bolile. Ne aflăm într-o poziţie privilegiată din acest punct de vedere” a spus Yuval Harari.
Istoricul a mai făcut referire şi la lipsa de unitate care există în lume şi la lipsa de încredere între guverne şi populaţie.
„În timpul crizei din 2008 existau adulţi responsabili care şi-au asumat poziţia de lideri pentru a încerca să prevină cele mai sumbre scenarii. În ultimii patru ani, însă, am văzut o deteriorare rapidă în ceea ce priveşte încrederea în sistemul internaţional. America nu are o poziţie de lider acum. Chiar dacă va încerca să îşi asume această poziţie, nimeni nu va urmări un lider care se pune el pe prim plan”, a spus Yuval Harari la CNN.
„Este o iluzie să credem că ne putem apăra de un virus închizând graniţele. Putem face asta doar realizând că ceea ce se întâmplă acum nu e o ameninţare doar pentru o ţară, ci este o ameninţare pentru toată lumea. Avem nevoie de solidaritate internaţională şi de susţinere a sistemului de sănătate. Dacă închidem o ţară întreagă, se va prăbuşi din punct de vedere economic. Situaţia din Italia este o provocare pentru Uniunea Europeană, o uniune care a pierdut multă vizibilitate în ultimii ani. Este timpul ca alţi membri din UE să sprijine Italia. Dacă fac asta îşi vor proteja proprii cetăţeni şi vor arăta că încă respectă valorile UE. Dacă nu vor face asta, virusul ar putea omorî Uniunea Europeană, nu doar indivizii ei”, a mai declarat filozoful.
Acesta a vorbit şi despre efectele sociale ale acestei crize, care s-ar putea întoarce împotriva oamenilor.
„Vorbim despre monitorizarea populaţiei pe lungi perioade de timp. În bătălia dintre intimitate şi sănătate, aceasta din urmă va câştiga. Oamenii sunt vulnerabili în faţa epidemiilor pentru că suntem cu toţii animale sociale. Viruşii exploatează cele mai bune calităţi ale noastre. De aceea, este important să oferim informaţii corecte oamenilor pentru ca aceştia să ştie să ia deciziile corecte şi pentru a nu se ajunge la o metodă totalitară. Dacă oamenii nu au încredere în informaţia pe care o primesc şi nu se conformează, pot fi obligaţi să o facă de un regim omniprezent de supraveghere. Aceasta e primejdia şi sper să nu se ajungă în acel punct”, a concluzionat filozoful Yuval Noah Harari.