ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Ce planuri are

Institutul pentru Studiul Războiului consideră că Moscova încearcă să destabilizeze Republica Moldova prin folosirea unor figuri pro-ruse, cu scopul de a împiedica ţara să adere la UE sau chiar de a justifica acţiuni similare celor din Ucraina.

Urmărește
1666 afișări
Imaginea articolului ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Ce planuri are

ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Ce planuri are

Analiza menţionată în raportul zilnic al Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW) arată că Rusia îşi doreşte să împiedice Moldova de la procesul de aderare la blocul european, pentru a destabiliza democraţia şi societatea moldovenească.

Guvernatorul regiunii pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guţul, a declarat, în cadrul unui interviu la televiziunea de stat rusă Pervîi Kanal din 8 aprilie, că oficialii români controlează guvernul de la Chişinău, scrie PravdaUA.

În timpul interviului, Guţul a declarat că dacă regiunea Găgăuzia va începe procesul de secesiune din Republica Moldova, reacţia va veni nu numai din partea guvernului moldovean de la Chişinău, ci şi din partea Bucureştiului. Totodată, Guţul a spus că România ,,controlează" autorităţile moldoveneşti, lăsând să se înţeleagă faptul că Moldova nu este un stat suveran. În plus, ea a mai spus că unirea Moldovei cu România ar însemna ,,moartea" Moldovei, a limbii şi culturii moldoveneşti.

Potrivit ISW, declaraţiile Evgheniei Guţul din 8 aprilie la televiziunea de stat rusă are probabil ca scop crearea unor condiţii pentru a justifica o potenţială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei, către un public rusofon şi adept al retoricii de la Moscova, care se află în mai multe regiuni pro-ruse din Moldova, Rusia şi chiar Europa sau Asia Centrală.

Anterior, analiştii au subliniat faptul că Moscova a acuzat NATO că încearcă să controleze Ucraina şi se foloseşte de Ucraina pentru a ameninţa Rusia.

ISW evaluează că Moscova o să continue să afirme că diferitele sale state-ţintă nu sunt suverane pe deplin, pentru a-şi justifica eventualele operaţiuni hibride sau convenţionale ruseşti împotriva lor.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, Republica Moldova a acuzat de mai multe ori Moscova că a încercat să destabilizeze conducerea de la Chişinău. Într-un interviu pentru Financial Times din luna octombrie 2023, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar fi aflat în spatele unei tentative de lovitură de stat la Chişinău, care urmărea să o înlăture de la putere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici