Un lockdown mai dur a intrat în vigoare în Italia luni, 15 martie, vizând peste 40 de milioane de locuitori, pe măsură ce numărul cazurilor de coronavirus creşte, notează
dpa.
Jumătate din cele 20 de regiuni ale Italiei, care includ oraşele Roma, Milano şi Veneţia, sunt supuse regulilor sticte. Excepţie face insula Sardinia, unde nu se aplică restricţii.
Pe lângă Lombardia, cu metropola sa Milano, şi Lazio, cu capitala sa Roma, Veneto şi Emilia-Romagna se află de asemenea în zona roşie de risc. În aceste regiuni deplasările sunt permise doar din motive profesionale şi de sănătate, precum şi pentru aprovizionare cu produse de primă necesitate.
În regiunile delimitate ca „zone roşii” oamenii nu vor putea să-şi părăsească locuinţele decât pentru motive de muncă sau sănătate, cu toate magazinele neesenţiale închise. În „zonele portocalii”, oamenilor li se va interzice, de asemenea, să părăsească oraşul şi regiunea lor – cu excepţia motivelor de muncă sau de sănătate, iar barurile şi restaurantele vor putea face doar livrări la dimiciliu.
Sporturile în aer liber sunt permise doar individual, iar elevii vor reveni la cursurile online.
Guvernul condus de fostul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a decis la sfârşitul săptămânii trecute ca de Paşte (3-5 aprilie) toată ţara va fi clasificată în ”zona roşie.”
Măsurile au fost luate în urma creşterii zilnice a numărului de cazuri de coronavirus şi a incidenţei săptămânale.
Până în prezent, peste 102.000 de persoane au murit din cauza pandemiei în Italia şi s-au înregistrat peste 3.223 de milioane de cazuri de infectări.