Italia a trimis primii solicitanţi de azil în Albania, în cadrul unui acord controversat

Primele persoane care au fost interceptate pe mare de marina italiană au fost trimise luni în Albania pentru a le fi procesate cererile, în baza unui acord controversat privind migraţia, scrie The Guardian.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Italia a trimis primii solicitanţi de azil în Albania, în cadrul unui acord controversat

Italia a trimis primii solicitanţi de azil în Albania, în cadrul unui acord controversat

Ca parte a pactului semnat de premierul italian Giorgia Meloni, o navă a marinei a plecat luni „cu unii migranţi ilegali la bord”, a confirmat Ministerul de Interne.

Ar fi vorba de bărbaţi care făceau parte dintr-un grup care încerca să traverseze Mediterana din Africa în Europa. Femeile, copiii şi bărbaţii bolnavi au fost duşi pe insula Lampedusa din sudul Italiei.

La debarcarea din portul Schëngjin, bărbaţii vor fi supuşi unei verificări mai amănunţite, după care vor fi duşi la un centru situat pe un fost amplasament al forţelor aeriene albaneze din Gjadër, unde vor fi reţinuţi în aşteptarea procesării cererilor lor de azil.

Ca parte a acordului finanţat de Italia, săptămâna trecută au fost deschise oficial trei facilităţi în Albania: un centru cu o capacitate de a găzdui 880 de solicitanţi de azil, un centru de predeportare cu 144 de locuri şi o închisoare mică cu 20 de locuri.

Pactul, despre care asociaţiile pentru drepturile omului spun că încalcă dreptul internaţional, dar pe care UE l-a aprobat tacit, a fost semnat de Meloni şi omologul său albanez, Edi Rama, în noiembrie anul trecut. Meloni a declarat atunci că, în schimbul sprijinului acordat, va face tot ce îi stă în putinţă pentru a sprijini aderarea Albaniei la UE.

Acordul va costa Italia 670 de milioane de euro pe o perioadă de cinci ani. Centrele sunt administrate de Italia şi se vor afla sub jurisdicţie italiană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici