Italia acceptă să trimită avioane pentru a participa la acţiuni militare în Libia

Italia a acceptat să trimită avioane care să efectueze "acţiuni punctuale" contra unor "obiective militare specifice pe teritoriul libian", a anunţat luni, într-un comunicat, premierul Silvio Berlusconi, citat de AFP.

Urmărește
4 afișări

Această schimbare de poziţie, a explicat ministrul Apărării, Ignazio La Russa, a fost influenţată de luptele foarte dure de la Misrata, în care au fost ucişi numeroşi civili.

Într-un comunicat, Berlusconi anunţă că a avut o "lungă conversaţie telefonică" cu preşedintele american, Barack Obama. El l-a "informat că Italia a hotărât să răspundă pozitiv" la apelul lansat de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

"Italia a hotărât să sporească flexibilitatea operaţională a avioanelor sale, prin acţiuni punctuale contra unor obiective militare specifice pe teritoriul libian, cu scopul de a contribui la protejarea populaţiilor civile libiene", a precizat Berlusconi.

"Italia rămâne, în continuare, în limitele prevăzute (...) de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU", a insistat comunicatul oficial.

Potrivit lui Berlusconi, aceste acţiuni sunt "perfect coerente" cu ceea ce a autorizat Parlamentul italian, cu scopul să asigure "încetarea oricărui atac împotriva populaţiilor şi zonelor locuite, de către forţele colonelului Muammar Kadhafi".

Berlusconi îl va suna pe premierul britanic, David Cameron, dar şi pe Rasmussen şi urmează să vorbească, marţi, despre noua poziţie italiană, în cadrul reuniunii bilaterale, la Roma, cu Nicolas Sarkozy.

Potrivit lui Ignazio La Russa, hotărârea "a început să fie luată în calcul de câteva zile, pentru că situaţia de la Misrata a devenit teribilă".

El a respins ideea că această schimbare comportă mai multe riscuri. "Înainte, eram o parte a echipei, acum suntem alta. Deci, nu există mai multe sau mai puţine riscuri, nici pentru militari, nici pentru ţară", a spus el.

Ignazio La Russa a subliniat că avioanele italiene vor avea misiuni în care vor utiliza rachete de precizie, pentru a atinge "obiective specifice".

Potrivit unor surse militare, avioanele italiene sunt echipate pentru a răspunde foarte rapid unei solicitări NATO. În schimb, în opinia unui fost membru al Statului Major, sunt necesare cel puţin 72 de ore.

Voci din Liga Nordului, care face parte din coaliţia guvernamentală şi doreşte o renunţare la angajamentele din alte teatre de intervenţie (Afganistan, Liban), şi-au exprimat imediat opoziţia faţă de asemenea raiduri, lăsând să se întrevadă dezacorduri.

Potrivit anumitor surse, miniştrii din cadrul Ligii Nordului nu ar fi fost avertizaţi din timp despre schimbarea poziţiei.

La jumătatea lui aprilie, Franţa şi Marea Britanie au făcut presiuni asupra altor state NATO care participă la intervenţia din Libia să îşi intensifice eforturile, în contextul în care se tem de un impas.

Roma a pus la dispoziţia aliaţilor săi şapte baze aeriene pentru lansarea de raiduri şi a mobilizat patru aparate susceptibile să participe la bombardamente, dar la care nu a recurs.

La 21 aprilie, Italia, fost aliat privilegiat al colonelului Muammar Kadhafi, a anunţat trimiterea a zece consilieri militari pe lângă Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), la Benghazi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici