Italia înăspreşte legislaţia privind violenţa împotriva femeilor. Premierul a anunţat norme noi împotriva "feminicidului"

Guvernul italian a anunţat joi adoptarea unui decret-lege, care urmează să fie validat curând de parlament, pentru a înăspri sancţiunile în caz de violenţă împotriva femeilor.

Urmărește
806 afișări
Imaginea articolului Italia înăspreşte legislaţia privind violenţa împotriva femeilor. Premierul a anunţat norme noi împotriva "feminicidului"

Enrico Letta (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Adoptarea în această dimineaţă în consiliul de miniştri a decretului ce conţine noi norme împotriva «feminicidului». L-am promis, l-am făcut", a anunţat pe Twitter liderul guvernului Enrico Letta.

Premierul a apreciat apoi în cursul unei conferinţe de presă acest "semnal puternic al unei schimbări radicale" de atitudine şi "luptă fără limite" împotriva "tristului fenomen al feminicidului", declarându-se "mândru" de adoptarea unui text constituit din 12 măsuri.

Conform sindicatului Cgil, în cursul primelor şase luni din 2013, un total de 81 de femei au fost ucise în Italia, în 75 la sută din cazuri de către partenerul lor sau un membru al familiei. În 2012, 124 de femei au fost ucise în Italia.

Decretul prevede mai ales pedepse mai aspre şi circumstanţe agravante când, spre exemplu, violenţele sunt comise în faţa unui minor sau asupra unei femei însărcinate.

O dată o plângere depusă, ea nu va mai putea fi retrasă, iar ancheta va fi obligatorie.

Obligatorie este de asemenea şi arestarea agresorului surprins în flagrant delict de hărţuire sau de abuz. Soţii violenţi vor fi imediat scoşi din domiciliul familiei iar victimele violenţelor constant informate cu privire la starea anchetei împotriva agresorului lor (în special în cazul eventualei sale eliberări). Ajutoare financiare sunt acordate victimelor, indiferent de veniturile pe care le au, precum şi un permis de şedere umanitară pentru femeile străine victime ale violenţelor.

Ministrul de Interne Angelino Alfano a subliniat că decretul-lege are "trei obiective: prevenirea violenţei, pedepsirea certă, protejarea victimelor". "Am organizat textul în aşa fel încât în primul rând să putem interveni în timp util, apoi să protejăm victimele, să pedepsim vinovatul şi să acţionăm pentru a evita ca persecuţiile să nu ajungă la crimă", a asigurat acesta.

La jumătatea lunii iunie, Italia a fost al cincilea stat membru la Consiliului Europei care a ratificat Convenţia Consiliului privind prevenirea şi lupta împotriva violenţei asupra femeilor şi violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul. Deschisă semnării în mai 2011, aceasta a fost semnată de 25 de state membre ale Consiliului Europei însă pentru a intra în vigoare ea trebuie să fie ratificată de către zece state, dintre care opt state membre ale Consiliului Europei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici