Italia pune bazele unei strategii naţionale privind inteligenţa artificială. Guvernul ia în considerare înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile legate de AI

Guvernul Italiei intenţionează să înăsprească pedepsele pentru infracţiunile care utilizează instrumente de inteligenţă artificială (AI), inclusiv manipularea pieţei şi spălarea de bani, potrivit unui proiect de lege consultat de agenţia Reuters.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Italia pune bazele unei strategii naţionale privind inteligenţa artificială. Guvernul ia în considerare înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile legate de AI

Proiectul de lege, care cuprinde 25 de articole, stabileşte principii generale "privind cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, adoptarea şi aplicarea" inteligenţei artificiale în Italia, pentru a face faţă "impactului asupra drepturilor fundamentale" şi riscurilor economice şi sociale aferente, informează Reuters.

Documentul prevede utilizarea unor astfel de instrumente în sectorul sanitar şi în sistemul judiciar, punând accentul pe impactul acestora asupra condiţiilor de muncă. De asemenea, acesta pune bazele unei strategii naţionale privind inteligenţa artificială.

Proiectul înăspreşte sancţiunile pentru manipularea pieţei prin intermediul instrumentelor bazate pe inteligenţă artificială şi prevede că utilizarea inteligenţei artificiale pentru spălarea de bani reprezintă un element agravant.

De asemenea, stabileşte amenzi pentru încălcarea drepturilor de autor prin intermediul inteligenţei artificiale şi o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani pentru cei care utilizează astfel de instrumente pentru a înlocui persoane, vizând deepfake-urile dăunătoare.

Italia deţine în prezent preşedinţia rotativă a Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7). Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că inteligenţa artificială se va număra printre problemele-cheie ale preşedinţiei din 2024, care va culmina cu un summit al liderilor la mijlocul lunii iunie.

Inteligenţa artificială a devenit, de asemenea, o chestiune crucială în Uniunea Europeană. Blocul se apropie de adoptarea primelor norme din lume privind astfel de instrumente, care vor trebui să respecte obligaţii specifice de transparenţă şi legile UE privind drepturile de autor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici