Italia recunoaşte oficial prostituţia în clasificarea activităţilor economice

Publicat: 11 04. 2025, 13:11
, Image: 112642468, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Yoko Aziz / Alamy / Profimedia

În Italia, prostituţia se află într-o zonă gri legală: persoanele pot oferi servicii sexuale, dar activitatea nu este reglementată clar, iar organizarea prostituatelor – cum ar fi în bordeluri – este strict interzisă.

Odată cu această actualizare, lucrătorii sexuali ar trebui să folosească noua clasificare economică adoptată de autorităţile italiene pentru a-şi obţine codul de TVA şi a încerca să-şi regularizeze statutul, transmite Reuters.

În prezent, în Italia, aceste persoane nu beneficiază de drepturi legale de muncă, nu îşi pot declara veniturile şi nici plăti taxe, în contrast cu alte state europene precum Olanda şi Germania, unde munca sexuală este reglementată.

Sistemul denumit ATECO ajută instituţiile guvernamentale şi cercetătorii să clasifice activităţile economice, în scopul elaborării politicilor publice şi analizelor de piaţă. Acesta a fost actualizat în acest an, iar noile coduri au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Potrivit ISTAT, lucrătorii sexuali au fost incluşi în categoria „serviciilor personale”, alături de saloane de tatuaje şi organizatori de petreceri. Este un pas care admite în mod formal existenţa unei industrii istorice ignorate de autorităţi.

Într-o declaraţie emisă joi seară, ISTAT a precizat că lucrătorii sexuali puteau fi înregistraţi şi anterior în sistemul ATECO, însă actualizarea din 2025 face pentru prima dată menţiune explicită la aceştia, în conformitate cu noile reguli contabile ale Uniunii Europene.

Totuşi, ISTAT a subliniat că, în ceea ce priveşte clasificarea italiană, doar activităţile legale vor fi luate în calcul pentru atribuirea codurilor ATECO – chiar dacă legislaţia UE menţionează şi activităţi ilegale în Italia, cum ar fi organizarea de reţele de prostituate.

Un oficial familiarizat cu subiectul a declarat că, de-a lungul anilor, multe lucrătoare sexuale din Italia s-au înregistrat sub alte denumiri, precum „maseuză”, pentru a-şi putea desfăşura legal activitatea.

Guvernele succesive ale Italiei nu au reuşit să reducă semnificativ economia subterană, într-o ţară în care „ocolirea sistemului” este adesea privită ca o necesitate – sau chiar o artă.

Ultimele date disponibile arată că economia gri a Italiei a fost estimată la peste 200 de miliarde de euro în 2022, adică aproximativ 10% din PIB, în creştere cu 9,6% faţă de anul anterior, potrivit Reuters.