- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Italia se teme de o criză umanitară "catastrofală" din cauza situaţiei din Libia
Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, le-a cerut joi partenerilor săi europeni să ajute ţara să facă faţă riscului unei crize umanitare "catastrofale" din cauza deteriorării situaţiei din Libia.
Italia se teme de o criză umanitară "catastrofală" din cauza situaţiei din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cer Europei să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă unei urgenţe umanitare catastrofale, nu ne poate lăsa singuri, aceasta este cererea mea", a declarat el la sosirea la o reuniune cu omologii săi din cadrul UE, consacrată temerilor unui exod de refugiaţi din Libia către Europa.
"Sper într-o susţinere" a altor ţări europene, "deoarece ceea ce se întâmplă în bazinul mediteraneean nu este numai o problemă pentru Italia şi ţările mediteraneene, ci este o problemă pentru Europa şi lumea întreagă, ne confruntăm cu o urgenţă umanitară", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
Mai multe ţări din Europa de Sud (Italia, Franţa, Spania, Grecia, Malta şi Ciprul), care constituie prima poartă de intrare pentru un eventual aflux masiv de imigranţi din Libia, au cerut, miercuri, la Roma, înfiinţarea unui fond de solidaritate pentru a ajuta ţările de primire.
Roma a afirmat cu această ocazie că se teme de un val de cel puţin 200.000-300.000 de imigranţi în cazul îndepărtării de la putere a lui Muammar Kadhafi, care se confruntă cu o insurgenţă de o amploare fără precedent. Un "exod biblic", "de zece ori mai mare decât fenomenul albanezilor în anii '90", a anticipat ministrul italian de Externe, Franco Frattini.
Miercuri, Maroni a vorbit despre riscul unei "invazii", afirmând că, potrivit agenţiei de supraveghere a frontierelor europene, Frontex, 1,5 milioane de refugiaţi potenţiali se află în Libia.
Totuşi, primele reacţii ale partenerilor europeni ai Italiei, joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Interne lasă puţine speranţe Romei.
Germania, Austria şi Suedia au apreciat că Italia ar putea să se descurce singură cu cei peste 5.500 de imigranţi provenind din Tunisia şi ajunşi pe insula italiană Lampedusa, situată la aproximativ 110 kilometri de Tunisia.
"Germania a avut anul trecut aproximativ 40.000 de solicitanţi de azil, mica Suedie 30.000, Belgia 20.000 şi Italia 7.000. Italia se confruntă cu o provocare dar nu este în niciun caz depăşită" cu situaţia din Lampedusa, a apreciat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin
-
astăzi, 13:42