Într-un interviu publicat duminică de cotidianul Il sole 24 ore, Frattini a precizat că „acest principiu, care reprezintă, alături de euro, una dintre axele de bază ale Europei, nu poate fi pus în discuţie”.
„Dar trebuie analizat cât de adaptat este acest instrument la timpurile şi lumea care se schimbă cu rapiditate”, a spus el, adăugând că este necesar „un control tehnic” al acordului.
Franco Frattini a precizat că premierul italian, Silvio Berlusconi, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, „vor face o declaraţie comună adresată instituţiilor şi ţărilor europene, care se va referi la temele reale ale ajutoarelor destinate ţărilor UE afectate direct de problemele de migraţie, dar şi ţărilor de unde provin fluxurile migratorii, cum sunt Tunisia şi Egiptul, dar şi Libia, după lansarea procesului democratic”.
El şi-a exprimat speranţa că Banca Europeană de Investiţii (BEI) va lansa finanţări pe termen lung în valoare de până la 10 miliarde de euro pentru ţările din sudul Mediteranei.
Sarkozy va merge marţi la Roma, pentru un summit destinat reducerii tensiunilor din relaţiile franco-italiene, intensificate în special de problema imigranţilor tunisieni.
Franţa a provocat nemulţumirea autorităţilor italiene după ce a decis, săptămâna trecută, să suspende circulaţia trenurilor între oraşul italian Ventimiglia şi sud-estul Franţei. La rândul său, guvernul francez este iritat de decizia Italiei de a le acorda permise de sejur pentru şase luni celor peste 20.000 de imigranţi veniţi din Tunisia după revoluţia din această ţară.