Potrivit ministrului, este „absolut necesar să se evite (crearea a) două iniţiative separate, necoordonate”, aşa cum este cazul eforturilor internaţionale de luptă contra pitraţilor somalezi.
Pentru moment, a adăugat Frattini, ar fi necesar să existe „o misiune ONU nerestricţionată, pe teritoriul Libiei”, pentru protejarea civililor. O asemenea misiune, în opinia ministrului, ar putea culege informaţii direct de la sursă despre bombardamentele şi raidurile aeriene contra civililor, faţă de care Consiliul de Securitate al ONU poate acţiona, ulterior, ca atare.
De asemenea, o zonă de interdicţie în spaţiul aerian al Libiei nu poate fi instituită de o alianţă ad-hoc, ci are nevoie de un „consens internaţional”. Crearea unei zone de interdicţie „nu este un joc video (…), ci o operaţiune delicată, date fiind implicaţiile sale militare”, a apreciat ministrul.
Şeful diplomaţiei italiene a subliniat că o asemenea operaţiune nu implică doar necesitatea unui mandat ONU pentru UE şi NATO, ci implică şi „Liga Arabă, care şi-a exprimat, deja, opziţia faţă de o asemenea iniţiativă, şi Uniunea Africană”.
Frattini a participat miercuri la o întâlnire a Consiliului Suprem de Apărare al Italiei, care a fost dedicată crizei din Libia, prezidată de preşedintele Giorgio Napolitano, la care au mai participat premierul Silvio Berlusconi şi ministrul Apărării, Ignazio La Russa.