Intervievat de cotidianul La Repubblica (de stânga) la o zi după un atentat în care au fost răniţi şase membri ai Căştilor Albastre italiene în Liban, ministrul a considerat necesar „să fie lansată imediat o acţiune diplomatică pentru a implica în operaţiune alte ţări europene şi America Latină”.
În opinia sa, numărul soldaţilor mobilizaţi în cadrul FINUL (Forţa Interimară a ONU în Liban) „nu poate fi redus”, deoarece „situaţia din teren este foarte dificilă”, dar „angajamentul Italiei este disproporţionat”.
„În prezent, avem 1.780 de soldaţi dar sunt prea mulţi. Întrucât nu mai deţinem comandamentul misiunii, ar trebui să scădem la 1.100 de persoane cât mai repede”, a continuat el. „Alături de spanioli, am cerut angajamentul altor ţări”.
Ministrul a amintit că începând din 2006, misiunea FINUL a „reuşit să impună pacea după conflictul dintre Israel şi (mişcarea libaneză şiită) Hezbollah” şi a recunoscut că prezenţa Italiei este „indispensabilă”.
„Am avut în Liban o acţiune stabilizatoare, aşa cum recunosc palestinienii şi israelienii”, a subliniat La Russa.
Chiar dacă unii lideri ai partidului Liga Nordului, un aliat-cheie al Guvernului condus de Silvio Berlusconi, cer repatrierea contingentului italian, La Russa, un apropiat al premierului, a apreciat „retragerea ar fi o eroare” pentru Italia.
FINUL a fost înfiinţată în 1978, pentru a supraveghea frontiera dintre Liban şi Israel. Misiunea sa a fost prelungită după războiul din 2006 dintre statul evreu şi militanţii mişcării libaneze şiite Hezbollah.
Forţa dispune în prezent de 13.000 de militari din mai multe ţări, mobilizaţi în sudul Libanului. Italia are contingentul cel mai important în cadrul FINUL.