Timoşenko a evocat trei posibilităţi, punând accent pe o "schimbare" de coaliţie "pentru ca Guvernul să îşi continue activitatea", ceea ce înseamnă o alianţă cu blocul prorus.
"În prezent, sunt trei soluţii", iar "reînnoirea coaliţiei" prooccidentale între Blocul Timoşenko şi partidul prezidenţial este "cea mai bună" a adăugat ea.
Dacă acest scenariu va eşua, celelalte două opţiuni permit fie organizarea de noi alegeri legislative anticipate, fie "schimbarea formatului coaliţiei … pentru ca Guvernul să îşi continue activitatea şi pentru a avea 350 de voturi" în Parlament dintr-un total de 450, a declarat Timoşenko.
"Cea mai rea dintre aceste variante … este scrutinul anticipat. Nu este numai iresponsabil, ci şi criminal să conduci ţara pe această cale", la mai puţin de un an după precedentele alegeri legislative anticipate, a afirmat ea.
Partidul prezidenţial şi-a anunţat marţi retragerea din coaliţia cu Blocul Timoşenko în urma adoptării unei serii de legi care reduc competenţele prezidenţiale în favoarea Guvernului, în cadrul unui vot comun al Blocului Timoşenko şi al opoziţiei proruse (Partidul Regiunilor).
Preşedintele Iuşcenko a denunţat aceste voturi drept "o lovitură de stat" şi a ameninţat cu dizolvarea Parlamentului în cazul în care Blocul Timoşenko şi Partidul Regiunilor, care totalizează aproximativ 330 de deputaţi, nu îşi va înregistra oficial coaliţia.
Timoşenko a exclus în ultimii ani în repetate rânduri o alianţă cu proruşii şi formalizarea unei asemenea coaliţii ar fi o lovitură dură pentru popularitatea sa.