- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iurie Leancă: R.Moldova pledează pentru reluarea negocierilor oficiale în problema transnistreană
R.Moldova vrea să "dezvolte relaţiile cu Rusia în spiritul parteneriatului strategic" şi pledează pentru reluarea negocierilor oficiale în problema transnistreană, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, într-un interviu pentru Interfax
Iurie Leancă: R.Moldova pledează pentru reluarea negocierilor oficiale în problema transnistreană (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)
"Conducerea Moldovei este decisă să dezvolte relaţii armonioase şi reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă în spiritul parteneriatului strategic, lucru stabilit clar în programul de activitate al Guvernului", a declarat vicepremierul, înainte de vizita sa oficială de două zile la Moscova, care începe joi. Potrivit acestuia, "obiectivul principal al vizitei este găsirea în comun a căilor de aprofundare şi de dezvoltare multilaterală a relaţiilor dintre cele două ţări", urmând să fie semnat "un Plan de consultări între Ministerele de Externe ale Moldovei şi Rusiei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Leancă a subliniat că ţara sa a realizat "anumite progrese" în direcţia integrării europene, care este "prioritatea strategică a ţării noastre". Însă "acest curs strategic al ţării spre integrarea europeană nu poate fi contrapus dezvoltării în continuare a cooperării bilaterale eficiente cu toate ţările CSI (Comunitatea Statelor Independente, n.red.) şi, în primul rând, cu Federaţia Rusă", a declarat Leancă.
Potrivit oficialului moldovean, Chişinăul pledează pe reluarea negocierilor oficiale în format "5+2" în problema transnistreană. Leancă a subliniat că "această problemă se află pe agenda de lucru a vizitei oficiale la Moscova, căci Federaţia Rusă este un partener important în procesul reglementării transnistrene".(...) Reluarea negocierilor este una din sarcinile de primă importanţă şi îndemnăm toate părţile implicate să contribuie la aceasta activ şi eficient", a declarat Leancă.
Potrivit acestuia, tendinţa fostei conduceri a Republicii Moldova "de a juca pe divergenţele dintre Rusia şi Ucraina" reprezintă "o abordare neconstructivă şi mioapă". "Trebuie să ne bazăm nu pe confruntări, ci pe dialogul deschis şi pe voinţa politică de a apropia poziţiile în problemele care reflectă interesele părţilor. Apropierea poziţiilor şi a viziunilor mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri, inclusiv ale Moscovei şi Kievului, trebuie să fie orientată spre reluarea negocierilor oficiale în formatul «5+2», pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene", a spus şeful diplomaţiei moldoveneşti.
El s-a arătat convins că "Rusia şi Ucraina vor urma şi în continuare aceste principii fundamentale şi indispensabile în reglementarea transnistreană". "O asemenea apropiere poate avea un sens pragmatic în cadrul dreptului internaţional şi un efect pozitiv în planul reglementării definitive a conflictului transnistrean", a subliniat ministrul.
În legătură cu "statutul de neutralitate constituţională" al Republicii Moldova, Leancă a declarat că legea fundamentală "nu poate şi nici nu trebuie să fie un obiect de speculaţii". "Actualul Guvern al Moldovei, format de Alianţa pentru Integrare Europeană, nu pune problema schimbării statutului de neutralitate a ţării", a spus ministrul.
Întrebat care este poziţia Republicii Moldova faţă de problema retragerii trupelor ruse de pe teritoriul republicii, Leancă a declarat că aceasta "a fost prezentată atât la nivel bilateral, cît şi în cadrul organismelor internaţionale competente, în special, la OSCE şi ONU". "Chişinăul pledează consecvent pentru înlocuirea actualului contingent militar în zona de securitate, care demult şi-a îndeplinit sarcinile pacificatoare pentru stabilizarea situaţiei după încetarea conflictului armat, cu o misiune civilă multinaţională, care să activeze în baza unui mandat internaţional", a adăugat Leancă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate