Iurie Leancă: Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la UE

Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la UE, a declarat premierul Iurie Leancă, într-un interviu pentru cotidianul La Croix, în care a atras atenţia că lipsa acestei perspective poate genera instabilitate şi este folosită ca un argument în favoarea Uniunii Vamale.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă: Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la UE

Iurie Leancă: Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la UE (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Statele membre UE nu au o poziţie comună în ceea ce priveşte o perspectivă clară de aderare pentru Republica Moldova, a afirmat premierul Leancă, care se află luni şi marţi într-o vizită în Franţa, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Francois Hollande.

Şeful Guvernului de la Chişinău a menţionat că Parisul nu are încă o poziţie clară în această privinţă, spre deosebire de Berlin, care doreşte ca Republica Moldova să fie tratată asemenea ţărilor incluse în grupul Balcanilor de Vest. "Să devenim doar un vecin al UE este o invitaţie la incertitudine. Iar incertitudinea generează instabilitate. Dorim să facem parte din aceeaşi familie", a declarat premierul Iurie Leancă, subliniind că susţinerea Franţei în acest sens este importantă pentru autorităţile de la Chişinău.

Întrebat despre susţinerea de care se bucură la Chişinău Uniunea Eurasiatică propusă de Vladimir Putin, premierul R. Moldova a explicat că opoziţia foloseşte ca argument lipsa unei perspective clare de aderare la UE. "Este foarte greu să convingi societatea că este vorba despre un obiectiv realist când comuniştii spun că este o misiune imposibilă, ţinând cont de ostilitatea unor state membre", a observat şeful Guvernului de la Chişinău.

El a adăugat că, în acest context, opoziţia comunistă de la Chişinău susţine că R. Moldova nu trebuie "să se concentreze asupra unui obiectiv irealizabil, în condiţiile în care aderarea la Uniunea Eurasiatică este dorită de Rusia".

Premierul Iurie Leancă a mai afirmat că autorităţile de la Chişinău sunt "preocupate" în legătură cu eventuale măsuri de retorsiune din partea Rusiei, în condiţiile în care R. Moldova se pregăteşte să semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu UE. "Am avut recent consultări cu partenerii ruşi în legătură cu impactul Acordului de Asociere asupra relaţiilor economice. Zona de Liber Schimb cu UE, asemenea Acordului de Liber Schimb din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) au la bază principiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului", a menţionat premierul R. Moldova.

El a apreciat că incompatibilitatea între apropierea R. Moldova de UE şi statutul de membru al CSI poate fi doar politică, dar nu economică sau comercială. "Sper că partenerii ruşi vor fi deschişi şi constructivi. Nu avem nimic de ascuns şi am propus chiar consultări pe această temă cu participarea Chişinăului, a Rusiei şi a UE. Procesul de integrare europeană nu trebuie să provoace obstacole în relaţiile politice şi economice cu Rusia sau dificultăţi pentru muncitorii moldoveni din Rusia", a subliniat premierul Iurie Leancă.

De altfel, adjunctul ministrului rus al Economiei, Aleksei Lihaciov, a declarat, luni, că Rusia a avertizat Republica Moldova în legătură cu riscurile care ar putea să apară în cazul integrării în Uniunea Europeană. "Republica Moldova nu va putea să combine cele două sisteme de reglementare: CSI şi UE şi va trebui să facă o alegere în acest sens. Iar dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, sistemul CSI va înceta să mai fie confortabil", a explicat Aleksei Lihaciov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici