Iuşcenko: Aderarea Ucrainei la NATO nu ar fi îndreptată împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a dat asigurări, vineri dimineaţă, că o eventuală aderare a ţării sale la NATO nu va fi îndreptată împotriva Rusiei, la deschiderea lucrărilor Comisiei Ucraina-NATO de la Bucureşti.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Iuşcenko: Aderarea Ucrainei la NATO nu ar fi îndreptată împotriva Rusiei

Iuşcenko: Aderarea Ucrainei la NATO nu ar fi îndreptată împotriva Rusiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Interesul nostru pentru relaţiile euro-atlantice nu este îndreptat împotriva niciunei ţări terţe", a declarat Iuşcenko în faţa liderilor celor 26 de state membre NATO, inclusiv a preşedintelui american George W. Bush.

El a dat asigurări de asemenea că o aderare la NATO nu ar duce la amplasarea de baze ale Alianţei militare occidentale în Ucraina.

"Este interzis, conform Constituţiei ucrainene, să găzduim baze străine pe teritoriul nostru", a amintit Iuşcenko.

El şi-a exprimat din nou mulţumirea pentru angajamentul luat joi de liderii NATO, reuniţi în capitala României, privind integrarea ţării sale la un moment dat. Liderii NATO nu au acordat deocamdată Ucrainei şi Georgiei statutul de candidate oficiale la aderare.

Iuşcenko, a declarat, în conferinţa de presă comună susţinută împreună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, că Ucraina nu este un produs al războiului rece, ci e un stat suveran, având drepturi depline de a-şi formula politica de securitate.

Preşedintele ucrainean a spus că joi Ucraina a primit un text foarte puternic şi foarte clar privind perspectivele sale de a adera la NATO, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul niciunei alte ţări. El a menţionat că niciun stat membru al Alianţei nu a avut obiecţii privind decizia luată în cazul Ucrainei.

Viktor Iuşcenko, a declarat că, prin decizia de joi, NATO şi-a asumat responsabilitatea ca Ucraina să devină membru al acestei Alianţe.

El a menţionat că această concluzie rezultă din întâlnirile de joi din cadrul summit-ului de la Bucureşti, iar acordarea MAP (Membership Action Plan) nu este decât o responsabilitate în plus.

"Uneori este nevoie de cinci ani, de şase ani sau de nouă ani până a se ajunge la MAP, şi ieri (joi - n.r.) am primit asigurări că acesta este drumul pe care îl vom urma. Pentru restul, se poate citi printre rânduri. Poate fi un compromis. Trebuie ca toţi să avem răbdare, trebuie să ne adaptăm circumstanţelor, pentru ca Ucraina să devină într-o zi membră a acestei organizaţii, dar sunt convins că ieri am asistat la un moment în care s-a luat o decizie importantă şi categorică", a declarat Viktor Iuşcenko.

Iuşcenko a precizat că, de altfel, este pentru prima dată când o ţară care a supravieţuit comunismului timp de 75 de ani a solicitat aderarea la NATO.

"Suntem singurul stat non-membru care ia parte la toate operaţiunile NATO, ceea ce arată că suntem devotaţi valorilor europene şi euroatlantice", a spus preşedintele Ucrainei.

El a adăugat că Ucraina nu este un produs al războiului rece. "Ucraina este un stat independent, suveran şi are drepturi depline de a-şi formula propria politică de securitate", a mai spus preşedintele Ucrainei.

Iuşcenko a menţionat că prin decizia adoptată joi NATO şi-a asumat un obiectiv foarte clar pentru Ucraina.

Reuniunea liderilor NATO cu omologii lor ucraineni ar trebui să fie urmată în cursul dimineţii de un Consiliu NATO-Rusia, la care asistă pentru prima dată preşedintele rus Vladimir Putin, unul dintre cei mai fermi critici ai extinderii Alianţei spre frontierele ţării sale.

Întrevederile cu preşedinţii rus şi ucrainean reprezintă ultimele reuniuni ale liderilor NATO, la finalul unui summit de trei zile în capitala română.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici