„Vremurile şi societatea s-au schimbat. De aceea, Biserica trebuie să se întrebe dacă poate menţine acest mod de viaţă sau ce poate schimba”, a declarat monseniorul Kothgasser într-un interviu acordat postului public austriac ORF-Salzburg.
Arhiepiscopul de Salzburg s-a declarat „ruşinat” pentru „durerea provocată de preoţii” care au abuzat copii.
Monseniorul Kothgasser şi-a exprimat regretul că Biserica nu a reuşit să depisteze cazurile de abuzuri sexuale şi nu a avut o implicare mai puternică: „Rămâne o anumită rezervă pe care trebuie să o depăşim dacă vrem să nu ne pierdem credibilitatea”.
O serie de cazuri de abuzuri sexuale în cadrul Bisericii Catolice austriece au fost dezvăluite de presă, după situaţii similare semnalate în Germania, Olanda, Irlanda şi Statele Unite.
Miercuri, cardinalul-arhiepiscop de Viena, Christoph Schönborn, îndemnase Biserica să analizeze cauzele abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului, menţionând, printre altele, celibatul preoţilor.
Celibatul preoţilor, o exclusivitate a religiei catolice între religiile monoteiste, este o tradiţie seculară pe care Vaticanul refuză să o modifice. Însă această chestiune este dezbătută periodic.
De curând, teologul elveţian Hans Küng, foarte critic la adresa Papei Benedict al XVI-lea, afirma: „Pentru a lupta contra pedofiliei, anulaţi celibatul preoţilor”.
Pe fondul acestor dezbateri, Papa Benedict a reiterat vineri „caracterul sacru” al celibatului preoţilor.
„Celibatul este semnul consacrării întregii vieţi lui Dumnezeu, o expresie a dăruirii de sine lui Dumnezeu şi celorlalţi”, a declarat Papa Benedict, reafirmând „valoarea celibatului sfânt în Biserica Latină”.