Prima pagină » Știri externe » Un arhiepiscop austriac sugerează modificarea regulei celibatului preoţilor catolici

Un arhiepiscop austriac sugerează modificarea regulei celibatului preoţilor catolici

Biserica Romano-Catolică trebuie să ia în considerare o eventuală modificare a regulei celibatului preoţilor, afirmă arhiepiscopul de Salzburg, monseniorul Alois Kothgasser, pe fondul abuzurilor sexuale semnalate în instituţii educaţionale catolice.
Un arhiepiscop austriac sugerează modificarea regulei celibatului preoţilor catolici
12 mart. 2010, 19:08, Știri externe

„Vremurile şi societatea s-au schimbat. De aceea, Biserica trebuie să se întrebe dacă poate menţine acest mod de viaţă sau ce poate schimba”, a declarat monseniorul Kothgasser într-un interviu acordat postului public austriac ORF-Salzburg.

Arhiepiscopul de Salzburg s-a declarat „ruşinat” pentru „durerea provocată de preoţii” care au abuzat copii.

Monseniorul Kothgasser şi-a exprimat regretul că Biserica nu a reuşit să depisteze cazurile de abuzuri sexuale şi nu a avut o implicare mai puternică: „Rămâne o anumită rezervă pe care trebuie să o depăşim dacă vrem să nu ne pierdem credibilitatea”.

O serie de cazuri de abuzuri sexuale în cadrul Bisericii Catolice austriece au fost dezvăluite de presă, după situaţii similare semnalate în Germania, Olanda, Irlanda şi Statele Unite.

Miercuri, cardinalul-arhiepiscop de Viena, Christoph Schönborn, îndemnase Biserica să analizeze cauzele abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului, menţionând, printre altele, celibatul preoţilor.

Celibatul preoţilor, o exclusivitate a religiei catolice între religiile monoteiste, este o tradiţie seculară pe care Vaticanul refuză să o modifice. Însă această chestiune este dezbătută periodic.

De curând, teologul elveţian Hans Küng, foarte critic la adresa Papei Benedict al XVI-lea, afirma: „Pentru a lupta contra pedofiliei, anulaţi celibatul preoţilor”.

Pe fondul acestor dezbateri, Papa Benedict a reiterat vineri „caracterul sacru” al celibatului preoţilor.

„Celibatul este semnul consacrării întregii vieţi lui Dumnezeu, o expresie a dăruirii de sine lui Dumnezeu şi celorlalţi”, a declarat Papa Benedict, reafirmând „valoarea celibatului sfânt în Biserica Latină”.