Janet Napolitano: Atacurile mici împotriva SUA sunt mai dificil de prevenit decât cele de amploare

Statele Unite sunt pregătite în prezent să împiedice atentate la scară mare de tipul celui din 11 septembrie, dar tentativele mici rămân mai dificil de prevenit, a subliniat miercuri secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Janet Napolitano: Atacurile mici împotriva SUA sunt mai dificil de prevenit decât cele de amploare

Janet Napolitano: Atacurile mici împotriva SUA sunt mai dificil de prevenit decât cele de amploare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În prezent suntem mai puternici decât înainte de 11 septembrie", a declarat ea în faţa Camerei de comerţ americane, cu câteva zile înainte de împlinirea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York.

"Nu există garanţii (...) dar ne putem maximiza capacitatea de a împiedica atentatele", a declarat ea, subliniind o "evoluţie (în zece ani) a tipurilor de atacuri împotriva ţării noastre".

"Dacă ne referim la atentatele din 11 septembrie (...), avem un sistem de securitate care ne va oferi multiple posibilităţi de a întrerupe un astfel de complot complex la scară mare" a apreciat ea.

"Se constată în prezent mai multe tentative, implicând mai puţine persoane, care sunt deci mult mai dificil de interceptat (...) şi care folosesc o mare varietate de tehnici".

"Ele provin din străinătate, dar se vede, de asemenea, emergenţa unor activităţi provenind de la persoane care sunt în realitate în interiorul ţării şi acţionează singure", a adăugat ea.

"Aceste tipuri de atacuri sunt cel mai dificil de împiedicat", a insistat secretarul american, promovând recurgerea la "alte metode". Una dintre ele, potrivit lui Napolitano, ar fi ca fiecare cetăţean american să fie conştient "de mediul său şi să nu ezite să informeze autorităţile în legătură cu comportamentele suspecte".

Ea a lansat un nou spot publicitar vizând mai specific aceşti noi terorişti în cadrul campaniei naţionale "dacă vedeţi ceva, spuneţi ceva".

"Nu există îndoială că ţara noastră este mai puternică şi mai sigură în faţa acestui tip de atacuri decât în urmă cu zece ani (...) am făcut progrese pe toate fronturile pentru a ne proteja".

Unul dintre predecesorii său la Departamentul pentru Securitate Internă, Tom Ridge, a apreciat că chiar dacă există "mai multă siguranţă, ameninţarea rămâne". "În pofida progreselor semnificative îndeplinite, mai rămân multe de făcut", a declarat el, adăugând: "este un adevărat război împotriva unui sistem de gândire, a unei ideologii a urii (...) teroriştii sunt mai răbdători decât noi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici