Japonia a cerut în 1965 Statelor Unite să lanseze un atac nuclear împotriva Chinei

Fostul premier japonez, Eisaku Sato, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1974 pentru lupta împotriva proliferării nucleare, ceruse în 1965 Statelor Unite să lanseze o bombă atomică împotriva Chinei în cazul unui conflict sino-japonez, potrivit unor documente desecretizate.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Japonia a cerut în 1965 Statelor Unite să lanseze un atac nuclear împotriva Chinei

Japonia a cerut în 1965 Statelor Unite să lanseze un atac nuclear împotriva Chinei (Imagine: en.wikipedian.org)

Singura ţară care a fost supusă unui atac nuclear în 1945, Japonia a militat mult timp pentru renunţarea la armele atomice, o poziţie care i-a adus premiul Nobel pentru Pace lui Sato, premier al ţării între 1964 şi 1972.

Unele documente confidenţiale ale Ministerului Afacerilor Externe, a căror desecretizare tocmai a fost autorizată, arată că Sato a cerut în 1965 Statelor Unite să fie pregătite să lanseze o ofensivă nucleară împotriva Chinei, în cazul unui conflict cu Japonia.

Potrivit acestor documente, Sato i-a spus secretarului american al Apărării, Robert McNamara, în cadrul unei reuniuni la Washington: "Aşteptăm ca Statele Unite să riposteze imediat folosind arme nucleare".

În perioada respectivă, nici Japonia, şi nici aliatul său american nu aveau relaţii diplomatice cu China comunistă a lui Mao Tse-tung.

Sato precizase că SUA nu vor putea lansa bombe atomice de pe teritoriul nipon, dar că ar putea face acest lucru din apele teritoriale japoneze.

Întrebat despre aceste dezvăluiri luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Takeo Kawamura, a precizat "că nici o armă atomică nu a fost introdusă în Japonia". Actualul Guvern este condus de Partidul Liberal Democrat, mişcare de dreapta din care provenise Sato.

Cele trei direcţii ale politicii antinucleare a lui Sato - conform cărora Japonia nu va produce, nu va deţine şi nu va aproba intrarea armelor nucleare pe teritoriul său - "sunt fixe şi stabile", insistat Kawamura.

Pentru a explica atitudinea premierului de la acea vreme, el a amintit că lumea occidentală tocmai aflase cu stupoare în 1964 despre intrarea Chinei în clubul puterilor nucleare.

Japonia a fost singura ţară atacată cu bombe nucleare la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici